Hlavní obsah

RECENZE: Pestrobarevná hmyzí akrobatická show

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoznámý soubor Cirque du Soleil se vrátil do Prahy, aby v O2 areně předvedl svou akrobatickou show Ovo (Vejce) uvádějící diváky do hmyzího světa. A to do 7. května v sedmi představeních.

Foto: Petr Horník, Právo

Modrý brouk bojuje o své vejce s hmyzím konkurentem.

Článek

Od premiéry v roce 2009 v kanadském Montrealu vidělo Ovo více než sedm milionů diváků v šestadvaceti zemích. Kruhové scéně dominuje obří vejce, které poté nahradí menší, jež na zádech přináší modrý brouk a které mu ukradnou jeho hmyzí kolegové. Snaha získat ho zpět volně spojuje sled akrobatických i klaunských čísel, jež Ovo řetězí do dvouhodinové show.

Cirque du Soleil předvádí špičkovou akrobacii na zemi, na tyči, závěsu i hrazdě, sólovou, párovou i kolektivní. Působivost jeho show spočívá ale ve spojení akrobacie, hudby, scénografie využívající pestrobarevných projekcí i fantaskních hmyzích kostýmů. Obří zelené kobylky, cvrčci létající vzduchem, spidermani pohybující se s hbitostí po lezecké stěně a další akrobaté zasahují diváky střídáním zážitků z energie, elegance a pohybu.

Hmyzí svět je prostředím, v němž lze najít analogie s lidským, ale Ovo není čapkovskou revuí Ze života hmyzu, a tak je hledá spíše v pohybových dispozicích. Vrcholem představení je temperamentní skákací show zelených cvrčků odrážejících se od obřích trampolín a létajících s lehkostí zpět na lezeckou stěnu, která má patřičnou dynamiku a strhující tempo.

Ovo je rodinné představení, při němž si přijdou na své i děti, jež si užijí i trochu primitivní humor klaunské broučí trojice, vstupující i do interakce s publikem. Její výstupy nicméně působí trochu zdlouhavě. Dospělí ocení spíše akrobacii, světelný design a živou hudbu.

Ovo je další z pestrobarevných a zábavných show Cirque du Soleil, ale totálního okouzlení, jež přinášely například Totem nebo Voda, nedosahuje.

Cirque du Soleil: Ovo
Autorka námětu, režisérka a choreografka Deborah Colker, scéna Gringo Cardia, kostýmy Liz Vandal, hudba Berna Ceppas, light design Eric Champoux. Pražská premiéra 3. května v O2 areně, Praha.
Hodnocení: 80 %

FOTO: Cirkusoví umělci se představili na pražských dvorcích

Domácí

Cirque du Soleil čelí bankrotu

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: O2 aréna

Reklama

Související témata:
Barvy na vejce OVO

Související články

Výběr článků

Načítám