Hlavní obsah

Cirque du Soleil čelí bankrotu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nejslavnější cirkusovou show na světě těžce dopadla opatření proti koronaviru. Cirque du Soleil v pondělí zažádal v Kanadě, kde společnost sídlí, o právní ochranu před bankrotem. Cirque du Soleil má dluh ve výši 900 milionů dolarů (21,4 miliardy korun)a musel vinou zrušených představení propustit téměř 3500 zaměstnanců.

Foto: Profimedia.cz

Představení Cirque du Soleil s názvem Totem.

Článek

Od března musel Cirque du Soleil zrušit všechny svoje stálé show včetně šesti v Las Vegas i světových turné. Doma muselo zůstat 95 procent zaměstnanců a dluh společnosti se vyšplhal na 900 milionů dolarů (21,4 miliardy korun).

V pondělí proto zažádal Cirque du Soleil o soudní ochranu před věřiteli. S vlastníky se dohodl na finanční injekci ve výši 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun) a společnost Investissement Québec schválila půjčku 200 milionů dolarů (4,6 miliardy), aby zvýšil svou hodnotu před konkurzem a přečkal období do doby, než bude moci zase rozjet představení.

„S nulovými příjmy od vynuceného uzavření všech našich show kvůli covidu-19 management musel jednat rozhodně, aby ochránil budoucnost společnosti,“ uvedl výkonný ředitel Daniel Lamarre.

„Víme, protože návrh je už na stole, že Cirque du Soleil je zachráněn. Jsem si jistý, že na konci celého procesu, který by měl vyvrcholit v půlce září, budeme mít nového vlastníka,“ dodal. Podle něj se o Cirque du Soleil přihlásilo pět až šest zájemců.

Zaměstnance chce cirkus opět nabrat zpět

V rámci výše zmiňované finanční injekce byly rovněž založeny dva fondy v celkové výši 20 milionů dolarů (477 milionů korun) na podporu zaměstnanců a umělců, kteří od března nemohli pracovat.

Na Letné vyroste obří šapitó Cirque du Soleil pro 2500 lidí

Kultura

Dohoda s vlastníky rovněž předpokládá, že podstatná část propuštěných zaměstnanců bude přijata zpět, až se všechny show opět rozběhnou. Mezi prvními by měly být stálé show v Las Vegas a Orlandu. Kdy to však bude, záleží na situaci ohledně pandemie.

Cirque du Soleil vznikl v roce 1984, založili ho bývalí pouliční umělci Guy Liberté a Daniel Gauthier. Je symbolem nového cirkusu, který nepoužívá ve svých představeních zvířata, ale pouze lidské účinkující. O to víc pak dává důraz na příběh.

Cirque du Soleil vystupoval v Praze  několikrát. V roce 2017 to bylo představení Varekai. Video: Novinky

Během let se stal z Cirque du Soleil zábavní gigant, který sestává z několika souborů trvale usídlených a dalších cestujících po světě. Jen v Las Vegas je šest stálých představení, která se hrají dvakrát denně pět dní v týdnu. Mezi nimi jsou legendární show Kà nebo O.

V cirkusu působí kvůli prestiži i nadprůměrným podmínkám ti nejlepší artisté a další cirkusoví účinkující z celého světa. Je mezi nimi i český akrobat Jakub Plšek.

Akrobat Jakub Plšek: Při vystoupeních v Praze mám trému větší

Kultura

Za 12 měsíců do loňského září měl Cirque du Soleil příjmy ve výši 950 milionů dolarů (22,6 miliardy korun), čistý zisk za toto období je odhadován na 155 milionů (3,6 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám