Hlavní obsah

RECENZE: Norah Jones to umí i lépe

Právo, Jaroslav Špulák

Americká skladatelka, hudebnice a zpěvačka Norah Jones je dcerou indického sitáristy Raviho Shankara. Na scéně je známá především jako popová zpěvačka, nicméně kompletní pravda o jejím hudebním pohybu to není. Inspiruje se jazzem, folkem, blues i country, což z ní dělá velmi svobodomyslnou umělkyni.

Foto: ČTK/AP

Norah Jones se nechává inspirovat mnoha žánry.

Článek

Proto by nemělo překvapit, že připravila desku Pick Me Up Off The Floor, rozhodně nemainstreamovou nahrávku. Je to její návrat k hudbě, s níž vyrůstala a jež ji inspirovala.

Album vzniklo při jamování. Zavede posluchače do zakouřeného nočního klubu, ve kterém zpívá a k tomu hraje na piano krásná umělkyně a on zůstává jenom proto, aby hleděl na ni. Ne kvůli hudbě. Ač je tato pojata profesně dokonale a často se tváří jako opravdové umění, její velká dávka zní jako muzak, muzika do výtahu, kulisa.

Norah Jones klasické písničky napsat umí, tentokrát ale nechtěla. Hrála, hrála, až z toho vznikla skladba. K ní vymyslela text, povětšinou neblahý a temný, aby nakonec dokázala slova potáhnout k naději a na dohled světla v dáli.

Foto: Universal Music

Obal alba Norah Jones.

Skladba Heartbroken, Day After je sympatický bluesový protipól k jejím popovým melodiím, Say No More nese málo obvyklé harmonie, To Live na začátku připomene Easy od The Commodores a drží pak solidní úroveň, Were You Watching? zase evokuje tvorbu Tori Amos a úroveň drží rovněž. To dokládá, že je to pestrá kolekce.

Nová alba: Bob Dylan, Norah Jones, John Legend a další

Kultura

Je to ale nemnoho. Čtyři skladby, které stojí za postřeh, jsou na jednu desku málo. A Norah Jones navíc nepřekročila vlastní stín. Umí natočit mnohem lepší a smysluplnější desky.

Norah Jones: Pick Me Up Off The Floor
Blue Note/Capitol, 45:25

Hodnocení: 60 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám