Hlavní obsah

RECENZE: Nejen mysteriózní atmosféra vyšetřování v Noci 12

Šest francouzských výročních filmových cen César si v únoru odnesl z pařížské Olympie kriminální příběh scenáristy a režiséra Dominika Molla Noc 12. Vedle toho za nejlepší film dostal i ocenění za nejlepší režii, adaptovaný scénář (podle knihy Pauline Guény), vedlejší herecký výkon (Bouli Lanners), zvuk a pro nejslibnějšího herce (Bastien Bouillon).

Noc 12Video: StanleyS

 
Článek

Hned v úvodu se dozvíme, že francouzská policie vyšetřuje 800 vražd ročně, z toho téměř dvacet procent nevyšetří a tato je jednou z nich. Nejde tedy o klasickou detektivku, na jejímž konci policista vítězoslavně nasadí pachateli želízka, ale o jeden z těch případů, které zůstávají nejen jako „pomníčky“ v policejních archivech, ale také jako noční můra v hlavě vyšetřovatele.

V horském městečku byla mimořádně brutálním způsobem zavražděna mladá dívka Clara: na cestě od kamarádky ji zastavila postava zahalená v mikině s kapucí, vychrstla na ni benzin a škrtla. Nikdo netuší proč.

Rozjíždí se vyšetřování, kde podezřelých je víc než dost, ale stopa vedoucí k objasnění zločinu žádná. Jisté je jen to, že se vražda stala v noci dvanáctého. Výslechy se množí a pro vyšetřovatele Yohana (Bouillon) se tento konkrétní zločin stává víc než jen běžným případem. Je jím doslova posedlý, v myšlenkách se mu množí stále větší pochybnosti, které svěřuje jen svému parťákovi (Lanners) a marně se je snaží vyhnat z hlavy na cyklistické dráze.

Dominik Moll vytvořil poutavě mysteriózní atmosféru vyšetřování. Vypráví zvolna, ale nenudí, soustředí se na detaily, na hrůznost zločinu, a na myšlenky muže, který vyšetřuje násilí spáchané jiným mužem na mladé ženě.

Film je postavený na výborných hereckých výkonech, které byly právem oceněny.

Málokdy vidíme tak zblízka a detailně zoufalství rodičů, kterým musí vyšetřovatelé oznámit, že jejich milovaná dcera byla zavražděna. Z opakovaných výslechů poznáváme nejen Claru, ale také její nejlepší kamarádku (skvělá Pauline Serieysová), zprvu jen zdrcenou dívčinou smrtí, postupně i zoufalou z toho, jaký obraz oběti se před vyšetřovatelem skládá.

„Chcete vědět, co dělala s tím a s ostatními, ale copak na tom záleží? Ona za nic nemůže, nic neprovedla,“ vyčítá vyšetřovateli, když se jí znovu a znovu vyptává na podrobnosti Clařina života. A ten stále víc zjišťuje jen to, že dívka má pravdu: žádná z těch podrobností k odhalení vraha nevede, zdá se, jako kdyby k tomuto strašlivému násilí stačilo, že Clara byla žena. Je tu nějaká naděje nebo jen marnost? Uvidíte v kině, kde už nejlepší francouzský film roku je.

Noc 12.
Francie 2022, 115 min.
Režie: Dominik Moll, hrají: Bastien Bouillon, Bouli Lanners, Pauline Serieysová a další.
Hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Související články

RECENZE: O Michaelu Jordanovi, ale bez něj

Film Air: Zrození legendy je dalším dílem Bena Afflecka a Matta Damona (Dobrý Will Hunting). Společně napsali scénář, Affleck snímek režíroval a oba v něm...

Výběr článků

Načítám