Hlavní obsah

RECENZE: Muzikál, který sestoupil z plátna na jeviště

Právo, Radmila Hrdinová

Hvězda na vrbě, Pátá, Tereza, Jó, třešně zrály a další hity šedesátých let minulého století zní v retro muzikálu Rebelové, který měl v pátek premiéru na Letní scéně v pražských Letňanech. Se souborem Hudebního divadla Karlín ho nastudoval režisér Filip Renč.

Foto: David Kraus

Zleva Lukáš Adam (Bob), Roman Tomeš (Šimon) a Jan Révai (Tatínek Terezy) v muzikálu Rebelové.

Článek

Spolu se scenáristou Zdeňkem Zelenkou natočil v roce 2000 Rebely jako film. Do kin byl uveden o rok později a v roce 2003 měl premiéru muzikál podle filmu v pražském Divadle Broadway. Muzikálová podoba byla rozšířená o další písně v nových aranžích.

Třetí návrat Rebelů, druhý muzikálový, měl mít premiéru již v loňském roce na scéně pražského Hudebního divadla Karlín, ale v důsledku protiepidemických opatření se jí dočkal až nyní v Letňanech. Z akustického ani vizuálního hlediska to není prostor ideální, zvláště při chladném a větrném počasí, jaké vládlo při páteční premiéře.

Milostný příběh Šimona a Terezy zasazený do posledních svobodných měsíců roku 1968 nezestárl, jen se generačně obměnil, což nejlépe dokládá posun Jana Révaie, jehož filmový Šimon vynesl na vrchol divácké popularity, do role Terezčina otce. I v té si vede po pěvecké, pohybové i herecké stránce natolik dobře, že je jednou z hlavních hvězd večera.

Nikola Ďuricová (Tereza) a Roman Tomeš (Šimon) převzali štafetu po Zuzaně Norisové a Janu Révaiovi důstojně, totéž lze říci o dalších představitelích, Sáře Hoblové (Julča), Lukáši Adamovi (Bob), Josefu Fečovi (Eman), Petru Špinarovi (Olda) či Katharine Selešiové (Bugyna), i když ta by si měla dát větší pozor na intonační přesnost.

Jinak se ale muzikál drží ve vyjetých filmových kolejích. Včetně dekorací, projekce, kostýmů, choreografie i některých situačních detailů je prakticky jen jevištní kopií filmu, s toporně a zbytečně přesunovanými masivními a ilustrativními dekoracemi, čímž je opravdu jen další „retro“ vzpomínkou na zdařilejší a originálnější filmové zpracování.

Filip Renč a Zdeněk Zelenka: Rebelové
Režie Filip Renč, úprava filmového scénáře Filip Renč a Adam Novák, hudební nastudování Martin Kumžák, scéna a projekce Petr Hloušek, kostýmy Roman Šolc, choreografie Tomáš Smička. Premiéra 9. července na Letní scéně Hudebního divadla Karlín v Letňanech, Praha

Hodnocení: 60 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám