Hlavní obsah

RECENZE: Mlčící fontány. Láska zbarvená Španělskem

Právo, Zora Göthová

Milostný příběh ze dvou odlišných světů zasadila Ruta Sepetys do Španělska za Frankova režimu. Daniel se s Anou seznámil v madridském hotelu, kde se ubytoval společně s rodiči, kteří tam přijeli z různých důvodů. Otec, ropný magnát, přijel za obchody, matka, původem Španělka, poznat zemi svých předků.

Foto: CooBoo

Obal knihy

Článek

Daniel, nadaný fotograf, mínil poznat hlavní město Španělska skrze objektiv s cílem nafotit skvělé fotky do soutěže. Netušil, že toho najde mnohem víc. Kromě jiného lásku.

Ana je ovšem pokojská, navíc z rodiny, která prochází nelehkým údělem v totalitním Frankově režimu. Oba mladé lidi dělí jednak původ, jednak velmi odlišné rodinné zázemí. Představují tak silné protiklady, které reprezentují jejich země. Cudné a tradiční Španělsko proti rozevláté a světoběžné Americe.

Americko-litevská autorka Ruta Sepetys se ve svém románu opět vydává do historie, tentokrát ale opouští své kořeny a zaměřuje se na poválečný život ve Španělsku, které bylo tehdy na dlouhá léta svázáno diktátorským režimem generála Franka.

Jeden z hlavních hrdinů, osmnáctiletý Američan Daniel, se do Madridu dostává v době, kdy se Španělsko v padesátých letech minulého století zlehka začalo otevírat okolnímu světu, zejména pak Spojeným státům, s nimiž navazovalo obchodní styky. Uvolnění to ovšem bylo opravdu jen lehké, jak Daniel záhy pozná.

Brzy si začne všímat všudypřítomných obav zdejších obyvatel, nahlédne do života velmi chudých lidí, kteří doslova bojují o jednotlivé sousto. Skrz Anu, dívku, která měla to štěstí, že může v luxusním hotelu dělat pokojskou, pozná, jak těžký život žijí některé španělské rodiny. Zvlášť pak ty, které nectí oddaně Frankův režim.

Do knihy se tak kromě křehké lásky dvou stěžejních hrdinů dostávají velmi silná a mnohdy dechberoucí témata. Skloněné hlavy před režimem, všudypřítomný strach a pokora, obavy z jakéhokoli náznaku sebemenšího uvolnění. Jako tenká nit, která se splétá do stále silnějšího provazce, se pak příběhem line pátrání mladičké Puri, která pracuje v sirotčinci. Její zjištění ohledně manipulace s dětmi jsou šokující.

Autorka skvěle vykreslila horkou španělskou atmosféru, kterou barví kapky krve, a to nejen ty z býčích zápasů. Navíc se jí povedlo to, že čtenář nepustí příběh z hlavy ihned po zavření knihy. Naopak má chuť hledat dál a pátrat v historii, jak to tehdy bylo. A to je vždy velké plus.

Ruta Sepetys: Mlčící fontány
CooBoo, překlad Petr Eliáš, 536 stran, 399 Kč

Hodnocení 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám