Hlavní obsah

RECENZE: Má být žena v krizi bezohledná?

Právo, Štěpánka Zenklová

Pětačtyřicetiletá profesorka z prestižní pařížské univerzity Claire odjíždí se svým manželem Gillesem a synem Nicolasem jako každý rok na prázdninový pobyt na pobřeží Bretaně. Letos poprvé ale s nimi jede Nicolasova devatenáctiletá přítelkyně Julie. Setkání těchto žen fatálně promění životní směřování všech zúčastněných.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Krása Noci - Nina George

Článek

Kniha Krása noci německé autorky Niny George cílí, jak je teď módní, na ženy před klimaktériem, na ženy, které stojí na pomezí mládí a stáří, ohlížejí se zpět a hledají nový smysl.

Také v příběhu Claire se jich mnoho pozná a každá si v něm najde těch pár vět právě pro sebe. A to i přesto, že Claire řeší svou krizi středního věku velmi neortodoxním způsobem, který je jen málokterá žena, zejména z pozice matky, schopna či ochotna akceptovat.

V knize je ale popsán s tak silnou emocionalitou a napětím, že si hrdinka, byť jedná bezohledně, může získat čtenářčiny sympatie a pochopení. Hranice, kde končí štěstí jednoho a začíná štěstí druhého, je totiž nejasná a proměnlivá a člověk někdy nemůže jinak, než si ji narýsovat sobecky, podle svého.

Autorčin styl psaní ale není pro každého. I kvůli němu je obtížné se do díla zpočátku začíst. Díky za každý dialog, který čtenáře vyvede ze spleti poetiky s miliónem přívlastků shodných i neshodných, rozvitých, těsných i volných. Nit příběhu se v nich někdy zcela ztrácí a vniveč tak nakonec vyjde i zřejmý pokus o vyvolání pocitů. Teprve v jasné a zřetelné konverzaci se čtenář může vrátit zpět a možná pochopit, co tím chtěla autorka sdělit.

Ve druhé polovině, kdy děj vrcholí, dostává ale kniha spád a čte se lépe. A to i proto, že se vše začne odehrávat více než v hlavách obou žen v reálném světě. Už není čas na nekonečné dumání, vnitřní tlaky sílí a na dosavadních ochranných slupkách se objevují nezacelitelné ruptury. Život všech se změní.

Tedy nebýt křečovité snahy o happyend. Poslední kapitolu „za rok ve stejnou dobu“ si autorka mohla odpustit.

Nina George: Krása noci
MOBA, překlad Dagmar Hoangová, 294 stran, 255 Kč

Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám