Hlavní obsah

RECENZE: Ledeckého koncert s filharmonií byl kompletní s Hlasem

Právo, Jaroslav Špulák

Janek Ledecký má bohatý hudební rok. Na jaře jezdil po vlastech českých s akustickými koncerty, v létě se vrátil ke klasické podobě a ve středu večer načal v ostravském Gongu sérii vystoupení s filharmonií. V severomoravské metropoli jej doprovodila Janáčkova filharmonie Ostrava, v dalších městech ho budou podporovat jiné.

Foto: Ivan Krejza

Janek Ledecký v ostravském Gongu.

Článek

Aranže Ledeckého písniček a také skladeb hosta večera Ivana Hlase napsal Hanz Sedlář. Mladý hudebník hraje v Ledeckého kapele na bicí, v Gongu ale dirigoval orchestr. Zodpovídá si tak za svou práci od chvíle prvního použitého nápadu až po finální prezentaci.

Předsevzal si, že party orchestru nebudou jen navěšené na původní písně, nýbrž je rozšíří, posunou či trochu pozmění. Držel se toho důsledně. Mnohé písničky bylo těžké poznat hned na začátku, protože jejich předehry především vytvářely náladu, než by uváděly klíčové melodické linky.

Foto: Ivan Krejza

Janáčkovu filharmonii Ostrava dirigoval Hanz Sedlář.

Rozhodně to nebylo laciné a prvoplánové. Sedlář zná Ledeckého skladby dokonale. Cítil v nich možná nové rozměry, objevil prostor pro další výrazové prostředky, jež mu umožnil realizovat orchestr. Možná občas kladl až moc velký důraz na pestrost, obecně ale nachystal aranže, které splnily svou úlohu. Nevyčnívaly nad písněmi ani nebyly v jejich stínu.

Ukázkové byly skladby Pěkná, pěkná, pěkná a Proklínám, v Gongu mimochodem ty, v nichž se k Ledeckému zpěvem spontánně přidalo publikum. Noblesní orchestrální háv dostali i Hlasovi Havrani, písnička, jež má zajímavou náladu už v původní verzi.

Foto: Ivan Krejza

Ivan Hlas (vlevo) a Janek Ledecký spolu na pódiu.

Foto: Ivan Krejza

Janek Ledecký vybral do programu i své největší hity.

Na začátku koncertu působil Ledecký trochu rozpačitě. Patrné to bylo na trochu nejistých nástupech i kooperaci se dvěma vokalistkami. Rychle ale nabral jistotu, a když pak odložil kytaru a stal se jen zpěvákem, koncert si užíval a nechal promluvit i svůj rozsah. Škoda že se v některých hlasitých orchestrálních pasážích jeho hlas trochu utápěl.

Foto: Ivan Krejza

Celkový pohled na pódium během koncertu.

Ivan Hlas, který zazpíval kromě Havranů ještě Malagelo a v přídavku i písničku Na kolena, dal koncertu svou přítomností i vystupováním přirozený civilní rozměr. Zpěvák též dojatě přijal úctu, která se z Ledeckého slov přesunula do vztahu diváků k němu.

A protože jeho setkání s Ledeckým obestírá příběh o tom, jak jej svým umem naučil zpívat písně amerických stylů s českými texty, byl to vlastně večer velmi kompletní.

Janek Ledecký, Ivan Hlas, Janáčkova filharmonie Ostrava
Gong, Ostrava, 18. září

Hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám