Hlavní obsah

RECENZE: Lady Gaga tančí bez extravagance

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před vydáním desky Chromatica zpěvačka Lady Gaga prohlásila, že do realizace dala své srdce, bolest a všechny zprávy z jiného světa tak, aby byly zřetelné v této době. V překladu to znamená, že natočila taneční kolekci, ve které jsou ony zprávy vytahány z přelomu devadesátých a nultých let, kdy popu už vládla elektronika, ale pořád ještě respektoval nosnou melodii.

Foto: ČTK

K Lady Gaga patří výstřední vizáž.

Článek

Šestou studiovou desku americké popové hvězdy otevírá orchestrální prolog Chromatica I, který jako by uváděl hollywoodský film. Možná tak zpěvačka chtěla připomenout, že nedávno uspěla ve snímku Zrodila se hvězda, možná chtěla dát najevo, že její nová deska je podobně ambiciózní. Následuje ale jen velká taneční párty.

Chromatica není překvapující, pozitivní ani negativní. Pokud jde o její koncept, profesní výkony a zvuk, jedná se o velmi dobrou práci. Zpěvačka a její tým na ní laškují s hudební minulostí a nevzdávají se současné produkce. Nepřinášejí však nadčasové hity, dílo je hudebně vyrovnané.

Je obtížné vybrat si konkrétní okamžiky nebo skladby, které by vynikly více než jiné. Mohl by to snad být první singl Stupid Love, jenž má výraznou melodii i dynamiku. V důsledku je ale spíše trefnou definicí alba, podle které se na něm vyvíjejí další okamžiky.

Foto: Universal Music

Obal alba Chromatica.

Chromatica je jakýmsi pokračovatelem prvního počinu Lady Gaga nazvaného The Fame. Jako by se v náladě i zvuku napojila na jeho poslední skladbu a protáhla ho tak do dnešní doby. Tvrdošíjnou tanečností také připomíná obdobně pojatá alba Madonny, což jistě nepřekvapí, neboť Lady Gaga vždy chtěla svou zkušenější kolegyni trumfnout. Ve skutečnosti se ale její prací hlavně inspirovala.

Duet s Arianou Grandeovou Rain On Me je na desce Chromatica vzornou spoluprací. Žádná ze zpěvaček se v něm nepředvádí, žádná nemá potřebu tu druhou překonat a výsledkem je zábavná a chytlavá diskotéková píseň. Tonight má zajímavé aranže, v nichž Lady Gaga demonstruje svůj pozoruhodný hlasový rozsah, skladba 911 zní, jako by se ve studiu potkala s Kylie Minogueovou. A startuje druhou část alba, která je zvukově o něco barevnější.

V Sine From Above se vedle zpěvačky postavil Brit Elton John a píseň se kvůli tomu jednou nohou snažně drží dál od klubového tanečního parketu. Velmi charakteristická je pro celé album Replay. Blíží se zvukovým barvám a náladám zpěvaččiných hitů Alejandro nebo Paparazzi, stejnou palebnou sílu ale nemá.

Chromatica je výsledkem promyšlené hudební výroby šité na míru době. Žongluje při ní s popovými postupy konce devadesátých let, postrádá však extravaganci a osobitost, které přinesly slávu zpěvaččiným prvním albům The Fame (2008) a Born This Way (2011).

Lady Gaga: Chromatica
Interscope, 42:59

Hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám