Hlavní obsah

RECENZE: Když se dával talent, Saudkové šli víckrát

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohlédnutí za bohatou výtvarnou tvorbou Jana a Káji Saudkových připravila Gallery Of Art Prague. Přehlídku pořadatelé pojali jako zevrubnou retrospektivní kolekci věnovanou osmdesátým narozeninám obou bratrů, na které najdeme nejen komiksové kresby, filmové plakáty a fotografie, ale také slavné Janovo okno či Kájův ateliér.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Fotograf Jan Saudek vyniká nejen výbornými fotografiemi, ale také expresivními gesty.

Článek

Co dvojčata spojuje především, je osobitý rukopis, protože dílo kreslíře i fotografa pozná každý vzdělanější člověk na první pohled. Těžko říci, v čem tkví půvab a neopakovatelnost jejich prací. Snad právě ve specifičnosti estetického vyjádření.

Kája Saudek položil základ českého komiksu. V USA nechtěli odborníci na tento žánr věřit, že by někdo ve střední Evropě hluboko v šedesátých letech minulého věku dokázal něco takového stvořit. Kája Saudek dokázal nehybnost figury na papíře extrémně zdynamizovat. Dělal to pomocí často až pitoreskní nadsázky, zkarikovaných tvarů i netypických úhlů zobrazení předmětů.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Když dva dělají totéž, nemusí to být vždy totéž (Jan Saudek, Sbohem Jane!).

Přefouklá muskulatura superhrdiny ho doslova katapultuje k nadlidským výkonům a skákající kocour vypadá spíše jako historický predátor než domácí mazlík. Tvůrce si k vytvoření daného dojmu pomáhá i šikmým či úhlopříčným dělením plochy stránky.

Jan představuje na výstavě výhradně černobílé fotografie. Podle vlastních slov chtěl ukázat snímky, které mají lidé zafixované kolorované, v syrové a původní podobě. Zároveň klade otázku, která varianta je lepší. Stojíme před snímky, které zobrazují notoricky známá témata pod otevřeným oknem a najednou je můžeme vidět úplně jinak. Když se díváme na polibek muže a ženy nazvaný Pocta velkému Vincentovi, vybaví se v mysli mimoděk nádech narezlé barvy prostupující celou kompozicí.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Dcera Káji Saudka Berenika (vlevo) a jeho manželka Johana.

Možná se dá i říci, že nahá těla v rozčilujících polohách mají v černobílých verzích poněkud cudnější výraz. Snad proto, že vypadají poněkud archaicky a nevinně.

Když bůh rozdával talent, Kája a Jan Saudkové šli určitě několikrát. Tato výstava více než dobře ukazuje, že jediná věc na světě, kterou nelze koupit za žádné peníze, je nadání.

Saudek 80
Gallery Of Art Prague, Praha, do 31. ledna 2016

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám