Hlavní obsah

RECENZE: Johan Theorin zůstal trochu za očekáváním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém díle švédského spisovatele Johana Theorina nazvaném Hlasy kostí je spousta nostalgie. Propojují se v něm několikeré doby, přesněji časy spáchání zločinů i časy pozdější, kdy dochází k jejich rozplétání. A je to pátá autorova kniha, která se odehrává na Ölandu, druhém největším ostrově Švédska.

Foto: Moba

Obal knihy

Článek

Předešlá ze zmíněného místa, které se už stalo oblíbenou destinací literárních turistů, vyšla v roce 2013. Ta nová se na trhu ve Švédsku objevila na konci roku 2021. Šestaosmdesátiletý Gerlof Davidsson, jenž žije v pečovatelském domě, ze kterého občas na krátký čas odchází, v ní hledá řešení starých zločinů a vražd, ve kterých i on sám sehrál určitou roli. Nápomocna je mu mladší policistka Tilda, jež je vnučkou jeho bratra.

Příběh začal už v roce 1939, kdy došlo k vraždě, v úvodu knihy samozřejmě nespojené s dalšími událostmi. Přišly další zločiny a podivnosti a vše se dělo v odstupech až do roku 2001. To Theorin ve svém thrilleru uvolnil touhu Davidssona celý složitě spletený případ vyřešit. Na začátku knihy je poněkud zdlouhavý klid. Děj se vleče a spolu s tím se vkrádá myšlenka, že kdyby v rukopisu šikovný redaktor trochu škrtal, patrně by to dílu prospělo. Teprve další stránky přinesou spád, to když Davidsson bere pátrání víceméně do svých rukou. Jakkoli je to podivné, neboť se pohybuje v blízkosti profesionální policejní vyšetřovatelky, která je však více než prací zaneprázdněna trabli osobního rázu, a za normálních okolností by se případem měla zabývat výhradně policie, postupuje odhodlaně za svým cílem.

Theorinova kniha přesto zůstala za očekáváním. Jeden důvod je ve zprvu pomalém tempu vyprávění, další v porovnání s nápaditějšími předcházejícími Theorinovými thrillery. Je tu ale i žánrové klišé.

Jedna z nejpoužívanějších konstrukcí v kriminální literatuře je totiž ta, že hlavní téma příběhu vychází z dávné tragické události, kdy spolu mladí lidé prožili něco, co se stalo jejich tajemstvím. Pakt mlčení, který mezi sebou uzavřeli, následně zásadně ztěžuje práci vyšetřovatelům.

Je to vlastně docela dobrá konstrukce, proto se ostatně tak často a dlouho používá. Od tak dobrého autora, jakým Theorin bezesporu je, bychom nicméně očekávali originálnější přístup.

Johan Theorin: Hlasy kostí
Moba, překlad Jaroslav Bojanovský, 448 stran, 399 Kč
Hodnocení 60 %

Reklama

Související témata:
Johan Theorin
Kniha Hlasy kostí

Výběr článků

Načítám