Hlavní obsah

RECENZE: Ještě že nikdo neví, co ho v budoucnu čeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo pakáž znamená u nás něco jako spodina, často propojená i s kriminálními delikty. Rakouská spisovatelka Monika Helferová nazvala takto svůj román a zároveň v něm vysvětlila i genezi tohoto termínu.

Foto: Prostor

Obal knihy

Článek

Souvisí se slovem bagáž, což by se dalo přeložit jako náklad (kniha se jmenuje v originále Die Bagage), kterou nosili takzvaní trégři, lidé na nejnižší příčce společenského žebříčku, bez střechy nad hlavou, putující od vesnice k vesnici a prosící sedláky o práci.

Protože autorka pochází ze země, která byla kdysi, stejně jako Česká republika, součástí rakousko-uherské říše, vypráví vlastně i naši historickou zkušenost. Ovšem nemylte se, není to žádné suchopárné dějepisné pojednání, Helferová ji vysvětluje prostřednictvím událostí ve vlastní rodině. Začíná na začátku září 1914, kdy pošťák přinese jejímu dědovi Josefovi povolávací rozkaz do světové války. Právě tímto konfliktem prý skončila idyla devatenáctého století a začala drsná realita moderní doby.

Fundamentální zápletka tkví v tom, že když se Josef dostane domů na dovolenku, zjistí, že je jeho žena Marie v požehnaném stavu a nosí v břiše autorčinu matku. Ale kdo je její biologický otec? Tajemný muž z Hannoveru, který se objevil na vesnickém trhu, místní pošťák, starosta, anebo dokonce její manžel?

Spisovatelka celý děj nevypráví striktně chronologicky, ale pojímá ho coby časovou koláž. Dává do ní i vlastní zážitky, které kombinuje s tradovanými rodinnými legendami a mýty. Děj díky tomu plyne svižně a zajímavě. Ovšem předpokládá to historicky poučeného čtenáře. Když třeba autorka vypráví o maďarských uprchlících, kteří v roce 1956 byli nuceni opustit svou vlast po neúspěšném protikomunistickém povstání. Helferová tuto znalost zřejmě očekává, a proto o této události mluví pouze okrajově.

A v tom je právě potíž, protože v některých momentech méně znalý čtenář může ztrácet nit, možná se bude hůře orientovat v historických událostech prezentovaných pohledem obyčejných rakouských vesničanů.

Přesto je tato kniha velmi zajímavou sondou do historie našeho středoevropského regionu. Na druhou stranu si leckdo povzdychne, ještě že člověk neví, co ho v budoucnu čeká.

Monika Helferová: Pakáž
Pakáž Prostor, 144 stran, 297 Kč
Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Pakáž - Monika Helferová (2022, brožovaná)

Reklama

Související témata:
Monika Helfer

Výběr článků

Načítám