Hlavní obsah

RECENZE: Jak se (ne)dostat do maléru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komedie Woodyho Allena se na českých jevištích těší oblibě svými dobře napsanými situacemi a inteligentním humorem. Pravda, ne všichni s ním umějí patřičně zacházet.

Foto: Petr Chodura

Václav Vydra (Hollander) a Viktor Javořík (Axel) v jedné z krizových situací Allenovy komedie.

Článek

Divadlo na Vinohradech uvedlo Allenovu prvotinu ze 60. let Nepijte tu vodu. Název parafrázuje rady cestovních kanceláří turistům, jak se vyhnout maléru v rizikových destinacích.

To je i případ americké rodinky Hollanderových, která se focením selfíček v blíže neurčené totalitní zemi na východě Evropy vystaví represím policie.

A jen tak tak se jim podaří utéct před zatčením na půdu amerického velvyslanectví. Moc si tím ale nepomůžou, protože ambasádu řídí velvyslancův syn Axel, mistr ve vytváření chaosu a krizových situací.

RECENZE: Co všechno si nestačíme říci

Kultura

Allenova prvotina už nese stopy jeho precizních dialogů, blíž má ale ke klasické crazy komedii plné bláznivých situací.

Režisér Juraj Deák ji na Vinohradech inscenuje jako temperamentní kostýmní show. Diváci se baví, nicméně k allenovské lehkosti má inscenace daleko. A to pro místy nedořešené situace a zejména roztříštěný herecký styl, pohybující se na škále od masivního přehrávání až po empatické vcítění se do allenovského humoru.

Foto: Petr Chodura

Andrea Černá (Marion) a Václav Vydra (Walter) hrají manžele Hollanderovy, kteří našli útočiště na americké ambasádě kdesi ve východní Evropě.

To první předvádí Stanislav Moskvin jako náčelník policie Kruglov nebo Jan Krafka v roli Baškirského sultána, Kuchaře a Velvyslance, druhé Tomáš Pavelka v roli pátera a amatérského kouzelníka Drobnyho, který provádí diváky dějem s hravostí a přesnou mírou nadsázky.

Foto: Petr Chodura

Pestrá kostýmní všehochuť posunuje inscenaci zbytečně blíž ke kýči.

Václav Vydra v roli Hollandera vytváří přiměřenou karikaturu amerického turisty trpícího nástrahami totality a toužícího po svých hamburgerech. Andrea Černá v roli jeho ženy Marion vystřídá především velké množství atraktivních kostýmů a paruk.

Viktor Javořík si užívá vděčnou hereckou příležitost, jakou poskytuje Axelovo sloní šlapání v diplomatickém porcelánu. Ke kladům inscenace patří i příjemné hudební retro Ondřeje Brouska.

Foto: Petr Chodura

Tomáš Pavelka coby páter Drobny si dobře rozumí s humorem Woodyho Allena.

Allenovský titul se jistě stane oblíbenou repertoárovou položkou, ostatně dvě reprízy o letošním Silvestru jsou téměř vyprodané. Jen by bylo dobré už víc nepřidávat na síle a vyladit temporytmus i pointy situací. Woody Allen si to zaslouží.

Woody Allen: Nepijte tu vodu
Překlad: Dana Hábová, režie: Juraj Deák, scéna: Karel Čapek, kostýmy: Jana Hauskrechtová. Premiéra 15. prosince v Divadle na Vinohradech, Praha
Hodnocení: 65 %

RECENZE: Hamlet jako nekonečný proud otázek

Kultura

RECENZE: Krásný i strašný svět Jana Amose Komenského

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo na Vinohradech

Reklama

Výběr článků

Načítám