Hlavní obsah

RECENZE: J. R. Ellis poslal detektivy pod zem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel J. R. Ellis žil většinu života v Yorkshiru na severu Anglie. Mnoho let strávil zkoumáním tamní rozmanité krajiny, historie i jazyka. Píše detektivky, poezii i biografie, nedávno dokončil scénář k filmu o posledních letech britského básníka Edwarda Thomase. V současné době pracuje na svých pamětech o dospívání v padesátých a šedesátých letech.

Foto: archiv

Obálka knihy Smrt v temnotách

Článek

Kniha Smrt v temnotách je první ze série Yorkshire Murder Mystery. Vyšla v roce 2017 a představuje detektiva Andrewa Cartera, bývalého člena Metropolitní policie v Londýně, v novém působišti v Yorkshiru. Seznamuje se tam se šéfinspektorem Jimem Oldroyem i jeho týmem a první případ jej zavede hluboko do jeskyně pod národním parkem Yorkshire Dales. Ostatní detektivy také.

Tělo zavražděného a tamními lidmi neoblíbeného Davea Atkinse bylo totiž nalezeno ve velice úzké části jeskyně, do které je přístup složitý. Bylo nepravděpodobné, že by ho tam někdo dopravil známou cestou. Vyšetřování začíná, záhady přibývají.

Zápletka chvílemi připomíná záhady z knih Agathy Christie, což je pozitivní zejména pro milovníky žánrové klasiky. Je dobře vystavěná, vygradovaná, logická, přesně taková, při které si čtenář řekne, že ho to, na co detektivové přišli, mohlo napadnout také.

Kniha s bohužel nepříliš nápaditým názvem (v překladu i originále) představuje inteligentní detektivy, kteří mají své osobní starosti a příběhy. Jsou trochu vláčeni životem, ne však tak, aby to mělo zásadní vliv na jejich práci. Ellis neposílá na scénu žádného alkoholika či jinak zmoženého policistu, posílá na ni poctivé pracanty, což je pro atmosféru detektivky přínosné.

Výbornou práci odvedl i při popisu prostředí a jeho atmosféry. Napětí v příběhu je nadto uvěřitelné, přichází postupně, logicky, přitom není pravidlem, že nutně musí vyšetřování posunout vpřed.

Průběh vyšetřování záhady z jeskyně vtahuje do děje stále víc. Závěr přitom není přemrštěný, je výsledkem dobré policejní práce, stejně uvěřitelný jako celý příběh.

J. R. Ellis: Smrt v temnotách
Mystery Press, překlad Michael Havlen, 319 stran, 349 Kč
Hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Smrt v temnotách - J. R. Ellis (2023, pevná)

Reklama

Související témata:

Související články

Vladimír Dzuro: Bylo to akční

Vladimír Dzuro dopadl prvního válečného zločince v bývalé Jugoslávii, který byl souzen mezinárodním tribunálem. Jádro knihy Vyšetřovatel, ve které popisuje...

Výběr článků

Načítám