Hlavní obsah

Obchodník s krokodýly. Americký příběh Josefa Mašína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O akci bratrů Mašínů, kteří se v padesátých letech prostříleli přes východní Německo až do americké zóny v Berlíně a později vstoupili do americké armády, už vyšla řada publikací. Dodnes vzbuzuje vášně a názory na ni se řeší i ve volebních kampaních.

Foto: Euromedia Group

Obal knihy

Článek

Život Mašína ale neskončil v roce 1953. I následujícím desítkám let se podrobně věnuje publikace Josef Mašín. Cesta, která nikdy neskončila (Euromedia Group, 333 stran, 269 Kč), rozsáhlý knižní rozhovor Vladimíra Mertlíka s Mašínem doplněný o vysvětlující kapitoly a množství archiválií.

Poté, co Josef Mašín s bratrem Radkem a dalším kamarádem přežili neskutečnou bojovou akci, kdy unikli tisícům příslušníků ozbrojených východoněmeckých a sovětských jednotek, požádali Američany, aby je vyzbrojili. Tak by se mohli vrátit pro zraněného Vaška Švédu, který ležel v nemocnici v Chotěbuzi. Na tak šílenou akci ale Američané nekývli.

Nakonec tedy bratři přijali nabídku vstoupit do speciálních jednotek. V tom viděli možnost bojovat proti komunismu v Evropě. Když ale přišlo maďarské povstání, které komunisté utopili v krvi, a Amerika se rozhodla nezasahovat, zklamáni odešli z armády.

Josef popisuje, jak se pokusil podnikat ve stavebnictví, ale v Americe přišla krize. Později dostal spoustu nápadů, dovážel vycpané krokodýly z Ameriky do Německa a otevřel si tam i pilotní školu. Postupně zbohatl. V západním Německu se ho ale ještě v šedesátých letech pokoušel zlikvidovat jakýsi agent z východu.

Josef prodával armádní přebytky a nakonec obchodoval ve velkém s letadly, která dovážel hlavně do rozvojových zemí. Velký zájem byl v Africe. Jedna z nejbizarnějších historek se váže k Idimu Aminovi, kterému se přezdívalo řezník z Kampaly.

Vrah a diktátor, jenž byl v letech 1971–1979 prezidentem Ugandy, si sám říkal „Jeho Veličenstvo doživotní prezident, polní maršál Al Hadži doktor Idi Amin, pán všeho tvorstva na souši i ve vodě, přemožitel Britského impéria v celé Africe a především v Ugandě“. Politicky se přiklonil k Sovětskému svazu, ale měl zájem o západní letadla. Josef pracovně navštívil i jeho dům.

Dost prostoru věnuje politickým analýzám. Domnívá se, že Americe hrozí komunistická či anarchistická budoucnost. Ač sám imigrant, novou generaci imigrantů nemá rád, vytýká jí nárokovou mentalitu, lenost, neloajálnost. Hnutí Black Lives Matter přirovnává k závodním milicím.

Ať s ním souhlasíme, nebo ne, jisté je, že radikální a zcela upřímný Čechoameričan prožil životní příběh, který vydá na několik knížek.

Paumer: Roznášet letáky nemělo smysl, bylo lepší někoho zastřelit

Domácí

Syn zastřeleného účetního promluvil: „Mašínové jsou loupežní vrazi“

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám