Hlavní obsah

RECENZE: Hobit a drak v další velkorysé podívané

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film režiséra Petera Jacksona Hobit: Šmakova dračí poušť vstupuje do kin. Druhý snímek inspirovaný knihou Hobit britského spisovatele J.R.R. Tolkiena je už předem považován za kasovní trhák.

Trailer k filmu HobitVideo: Warner Bros

 
Článek

Tolkienovo dílo se během dvacátého století stalo postupně celosvětově proslulým a inspirovalo řadu dalších děl, článků i akademických studií, které zkoumaly jeho myšlenkové poselství. Na hraný celovečerní film podle Hobita se ale čekalo poměrně dlouho. Stejně jako Pána prstenů se ho ujal Peter Jackson.

Druhý díl v maximální míře zachovává styl daný „jedničkou“, stejně tak zůstala většina herců. Hobit a trpaslíci se vydávají na velkolepou výpravu, čaroděj Gandalf je ale musí brzy a bez vysvětlení opustit, jak už má ve zvyku. Družina překonává nebezpečný les i elfí území, kde je čeká řada překážek. Cílem je Hora a Arcikam, dávný majetek trpaslíků, který si však uzurpuje drak Šmak.

Foto: Warner Bros.

Orlando Bloom ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť

Foto: Warner Bros

Filmové premiéry

Foto: Warner

Martin Freeman ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť

Jacksonův tým se opět vyřádil na maskách, kostýmech, zbraních a příšerách všeho druhu. Design zlých skřetů je patřičně odporný, elfí zase patřičně ladný. Maximální pozornost věnovali počítačoví mágové drakovi a prostředí vnitřku Hory, ale i samotné obrazy přírody vypadají úchvatně.

Vypiplaných akčních scén je opět dost, v paměti většiny diváků asi zůstane hlavně šílená jízda trpaslíků v sudech s kamerou poletující kolem nich. Napětí výrazně vzroste na začátku scény, kdy se hobití „hrdina“ schovává v hromadách zlata přímo vedle draka.

Docela překvapivé jsou náznaky romantického motivu mezi elfkou a trpaslíkem, ke kterým se Jackson vrací několikrát. Ojediněle přidává tu a tam i trochu humoru, aby si divák na chvíli oddechl od všeho děsu a bojů. Film trvá skoro tři hodiny, což je pro nezasvěcené diváky dost, pravověrní fandové fantasy však podrobnost vyprávění pravděpodobně ocení.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám