Hlavní obsah

RECENZE: Green Monster posunuli české psychobilly zase o kus dál na západ

Právo, Jan Šída

Český kvartet Green Monster pokřtil své nové album Bloody Run tak trochu nenápadně těsně před Vánoci, takže ho fanoušci možná ani nezaregistrovali. Na punkové a psychobilly scéně však patří tahle skupina už dlouho mezi hlavní tahouny a jistoty.

Foto: Jan Šída, Právo

Český kvartet Green Monster

Článek

Vůdce „Zelené příšery“ Radim „Cosmo“ Kosmák je zkušený muzikant, který ví, co chce, a hlavně také ví, jak vytčeného cíle dosáhnout. Má hodně naposloucháno, dostal za ta léta do ucha zvuk, který je pro psychobilly i temné country naprosto nezbytný a zásadní.

Foto: Právo-Jan Šída

Kvartet Green Monster pokřtil své nové album Bloody Run.

Když hovoříme o country, tak zapomeňte, prosím, na Fešáky a Jakuba Smolíka. Hovoříme o country, které dělal Muž v černém, tedy Johny Cash či Kris Kristofferson a jim podobní interpreti.

A psychobilly? Asi není náhodou, že se Green Monster potkávají na svých cestách s kapelami typu Demented Are Go nebo Mad Sin. Od těch se dá pochytit leccos o hudbě i životě.

Všechny tyto léty nabyté zkušenosti napěchovali nyní do dvanácti skladeb (z toho jsou dvě coververze) nového alba. Dominuje v nich zvonivá a přesto potemnělá kytara, drnčivý kontrabas a dusající bicí. Jednotlivé písně dokážou navodit tu správnou atmosféru vyprahlé pouště a jezdců z Bonanzy. Chvíli slyšíte skřípavě nostalgické country (Troubles), pak zas téměř punkobilly jízdu (Gargoil).

A tato dvě hudební východiska se po celou dobu poslechu desky proplétají a zápolí mezi sebou. Chvíli má navrch jeden styl a chvíli druhý. Ale není to na škodu, Green Monster dokázali vše spasovat do plně funkčního celku.

Foto: archív kapely

Green Monster: Bloody Run

Když už mluvíme o té správné atmosféře – přispívá k ní i chraplavý Cosmův zpěv a správně zvolený, tedy anglický, jazyk. Nedokážu si představit, že by v úvodní skladbě Hellboy posluchač slyšel: „pekelný chlapec právě přichází z pekla“. To by znělo přinejmenším neuměle a infantilně. Když si ale vyslechnete zmíněný text v angličtině, zjistíte, že tam prostě pasuje.

O čem tedy texty pojednávají? Dá se říci, že zpracovávají klasické temné motivy pokleslých horrorů. Jsou plné pekla, záhrobních příšer, hřbitovů, krve a psů. Ale taky pin up holek, černého humoru a vtípků. Kapela prostě i tak zkažený svět bere s humorem.

Green Monster zatloukli novým albem další pevný hřebík do rakve své kariéry. Dokázali, že zvolený žánr umějí zahrát a taky ho podat s určitou noblesou a lehkostí. Škoda, že kapely téhle zajímavé klubové scény nebere naše odborná kritika stále vážně. Mám totiž dojem, že se právě na téhle scéně aktuálně něco pozitivního děje.

Celkové hodnocení: 85 %

Green Monster: Bloody Run

Vlastní náklad, 41:26

Reklama

Výběr článků

Načítám