Hlavní obsah

RECENZE: Ewa Farna uctila zpěv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině srpna jí bylo třicet let. Od vydání jejího prvního hitového úderu Měls mě vůbec rád uplynulo roků sedmnáct. Vlastní jak nejvyšší ocenění v anketě popularity Český slavík, tak v anketě odborníků Anděl. Na polské hudební scéně je na tom podobně dobře, ne-li lépe. A tak si Ewa Farna troufla do pražské O2 areny. Zpívala v ní v sobotu a diváci ji kvůli tomu naplnili po okraj.

Foto: Bestsport - Milan Říský

Ewa Farna zpívala ve vyprodané hale

Článek

Dvouhodinový koncert byl především oslavou zpěvu. Jakkoli se mohl klidně opírat o skvělý zvuk, nápadité vizuální ztvárnění, funkční souznění světel, výborné muzikanty, tanečníky či vícehlavý pěvecký sbor, dominantní byly Farna a její hlas.

Už v závěru v pořadí třetí písničky Ticho zpěvačka naznačila, že během večera svým hlasivkám ráda povolí řetěz a dohlédne si přitom na jejich morálku. Udělala to několikrát, a byť ne všechny skladby z jejího repertoáru snesou přídomek „hitovky“ či „přilnavé“, její pevný, dynamický a plastický hlas i jistota, s jakou ho ovládá, jsou jejich přidanými hodnotami.

Foto: Barča Chlebová

Martin Chobot a Ewa Farna si střihli láskyplný duet

Foto: Barča Chlebová

Ewa Farna se na pódiu často objevovala s tanečnicemi

V takovém případě nebylo třeba řešit, že v písničce Tělo na chvíli zapomněla text. Naopak bylo namístě vychutnat emoce Koček, duetu s Vojtěchem Dykem, jedním z hostů večera, či upřímné vyznání v duetu s jejím životním partnerem a bývalým členem její doprovodné kapely Martinem Chobotem. Byly to dva z několika uměleckých vrcholů večera.

Tím dalším byla skladba Dobré ráno, milá, kterou Farna před šesti lety nazpívala s později zesnulým Davidem Stypkou. Interpretovala ji na vyvýšeném pódiu sama s klavírem, ve druhé části i se záznamem Stypkova hlasu. Probíhající hru světel a stínů završilo objevení se mužské siluety vedle nástroje, stejně tak její bezmála magické zmizení po doznění skladby.

Foto: Bestsport - Milan Říský

Ewa Farna vykračovala během koncertu často na molo vedoucí mezi diváky

Foto: Barča Chlebová

Jeden z nejsilnějších momentů večera. Ewa Farna u klavíru a vedle ní silueta při zpěvu písně Dobré ráno, milá. Je to její duet se zesnulým Davidem Stypkou

Farna do programu srovnala písně, které byly na její hudební pouti klíčové. Ty nejsilnější jsou spojené s jejím posledním albem Umami (2021), ať už jde o Tělo, Zkraceno v překladu, No ne nebo nádhernou Verzi 02. 

Přesto byla diváky nejbouřlivěji přijata její první singlovka Měls mě vůbec rád. Při rockovém drajvu, který z ní kapela vytáhla, se obrovská hokejová hala na pár chvil proměnila v rockový klub, v němž je pořádně horko.

Foto: Barča Chlebová

Ewa Farna se vznesla nad pódium i hlavy diváků

Foto: Bestsport - Milan Říský

Bylo plno

Koncert provázely vtipné záběry ze zákulisí, které ukázaly, jak to může při takové show vypadat v šatně a co se tam řeší. Projekce na pódium nevyužívaly tolik již hotové klipy, které se objevovaly vlastně jen u historických vsuvek, nýbrž záběry přímo z vystoupení. Fungovalo to velmi dobře, v atmosféře koncertu tak nikoho nic vizuálně nerušilo.

Když se to všechno v sobotu večer spojilo, a když přihlédneme k okamžiku, kdy Farna hodnou chvíli pouze stála na pódiu a publikum jí aplaudovalo tak, až ji to rozplakalo, vydalo to na koncert, na který nebude snadné zapomenout.

Ewa Farna
O2 arena, Praha, 14. října

Hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám