Hlavní obsah

RECENZE: Dobré časy kapely Jelen trvají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupině Jelen skvěle vyšlo minulé album Věci a sny (2021). Zásadně jím překonala předešlé slabší období spojené s nakládáním s písněmi Michala Tučného. Novinka Všechno bude dobrý měla potvrdit, zda dobré časy byly pouze dočasné, anebo se protáhnou. Po jejím trpělivém poslechu lze konstatovat, že trvají.

Foto: Universal Music

Obal alba

Článek

Autorský tým kapely, v němž nad ostatní co do množství odvedené práce ční zpěvák a kytarista Jindra Polák, zůstal u štědrého zdroje. „Pijácká“ písnička Je lepší se opít (na desce nahraná se skupinou Rybičky 48) je sice starší, nicméně ty, které vznikly kvůli novince, se od těch dávnějších liší v zásadě jen v tom, že na jejich přijetí potřebuje posluchač více času.

To i kvůli tomu, že si kapela slavící novým albem deset let existence k jeho nahrávání přizvala řadu hostů. Tím se v několika písních dobrovolně vzdala svého interpretačního rukopisu, což sice činí kolekci příjemně pestrou, leč ve spojení Jelena například s Pavlicovým Hradišťanem (Miluju tě) či Křesťanovou Druhou trávou (Patříš sem) je přece jenom dost patrná přítomnost charakteristických prvků hostů.

Foto: Petr Kozlík

Skupina Jelen vystoupí v sobotu večer ve vyprodané pražské O2 areně.

V písničce Atomy, duetu s Kateřinou Marií Tichou, je zřejmé, že se obě strany pokusily letitou spolupráci posunout k nepodbízivé popové vyspělosti.

Skladbu Za tebou pak zpívá člen Jelena Pepa Málek výrazem tak mladistvým, že v podstatě reprezentuje nový mladý pop na české scéně. Vývoj tu je.

Jelen nicméně zůstal kapelou, která má ve své hudební řeči jasně zapuštěný folk, folklor i bluegrass, motivy spojující jeho současnost s minulostí. Že nahrál desku, k jejímuž poslechu je třeba více chvil, je pak také důkazem pozvolného růstu.

Jelen: Všechno bude dobrý
SinglTon, 43:53
Hodnocení: 80 %

Jindra Polák ze skupiny Jelen: Cítím už méně adrenalinu a více klidu

Kultura

Písničkářka Tereza Balonová: Hudba pro mě znamená svobodu a lásku

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám