Hlavní obsah

RECENZE: Dívka, kterou přinesla Schrödingerova kočka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský autor Michael Robotham v sobě rozhodně nezapře svoji původní profesi novináře. Jeho román Když byla hodná (navazuje na knihu Hodná a zlobivá holka) je totiž klasickou moderní story, tedy téměř novinovým příběhem hrdinky, společenského outsidera, který je vytržen z vlastního světa proti své vůli do toho našeho, krutého, nesmlouvavého a hlavně výsostně egoistického.

Foto: Moba

Obal knihy

Článek

Hrdinka se jmenuje Evie Cormacová a byla před šesti lety nalezena v tajném prostoru na místě brutální vraždy. Její jméno není skutečné (nikdo totiž neví, kdo je, odkud pochází ani jak se opravdu jmenuje), jedinou nezpochybnitelnou realitu představuje nebezpečí, které jí neustále hrozí. Zřejmě totiž byla svědkyní něčeho, co vidět neměla, a tudíž pro někoho představuje riziko takového významu, že se nezdráhá mladou dívku sprovodit za každou cenu ze světa.

Autor takto rozehraný a už v základu zajímavý příběh ještě povyšuje vhodně zvolenou literární formou. Kniha má vlastně dva hlavní hrdiny, onu mladou dámu a forenzního psychologa Cyruse Havena. Každý vypráví část děje v jedné kapitole, pak přichází ke slovu ten druhý a takto na přeskáčku celý příběh ubíhá. Tato zvláštní metoda nutí čtenáře k neustálé pozornosti a konfrontaci jednotlivých pohledů na určité skutečnosti. Tam, kde jde o jednu a tutéž událost, je pro každého velmi interesantní sledovat, jak se mohou různí lidé odlišně dívat na identickou věc.

Co se týče literárního stylu, Robotham dobře ví, že musí psát takzvaně lehkým perem, aby udržel čtenářovu pozornost na více než čtyřech stovkách stran. Pomáhá mu k tomu jemná chandlerovská satirická nadsázka. Třeba v momentě, kdy Cyrus popisuje sekretářku jistého podnikatele jako dámu, která vypadá, jako by právě slezla z přehlídkového mola.

A nebojí se zabrousit ani do vědecké terminologie. Jeden z detektivů řekne Cyrusovi, co že to sem dotáhla Schrödingerova kočka (ten zároveň dodá, že glosátor určitě neví, o co jde).

Tímto souslovím se totiž nazývá myšlenkový paradox z roku 1935, který formuloval vědec Erwin Schrödinger. Domácí zvíře je uzavřené v krabici a my nevíme, jestli je živé, nebo mrtvé, tudíž ho můžeme považovat zároveň za živé i mrtvé. Stejně tak se dá tento paradox symbolicky aplikovat na osudy Evie, pohybující se neustále na hraně mezi dvěma světy. Navíc nikdo netuší, kde se právě nachází a kdy překročí hranici mezi nimi.

Michael Robotham: Když byla hodná
Moba, 446 stran, 339 Kč

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám