Hlavní obsah

RECENZE: Dirk Rossmann sepsal pohádku o záchraně světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dirk Rossmann měl štěstí. Kdyby se v době svého mládí rozhodl stát spisovatelem a podával takové výkony jako ve své románové prvotině Deváté chapadlo chobotnice, byl by dnes nejspíš se svým profesním bytím nespokojen. On se ale rozhodl pro podnikání ve sféře drogistické a podařilo se mu vybudovat prodejní síť nesoucí jeho jméno.

Foto: Kalibr

Obal knihy

Článek

Teď si může dovolit jen tak pro zábavu napsat knížku i komfort mít pro ni vedle knihkupectví a internetu další odbytiště, své obchody v několika zemích světa. Kniha Deváté chapadlo chobotnice se koneckonců prodává i v českých drogeriích.

Rossmann jako občan řeší globální oteplování a přemýšlí o tom, jak mu zabránit. Jeho román je o záchraně světa. Ve sci-fi exkurzi do let 2018 až 2100 si Vladimir Putin, Si Ťin-pching a prezidentka Ameriky uvědomují, že je třeba změnit systém. Zakládají koalici na ochranu země a svou moc prosazují i silou.

Jenže co s tímhle rámcem dál? Příběh Devátého ramene chobotnice vlastně není moc zajímavý, postrádá vzrušení, o napětí nemluvě. Navíc v době, kdy ho Rossmann psal, jistě netušil, nejspíš ani přes svůj proklamovaný přátelský vztah s bývalým německým kancléřem Gerhardem Schröderem, jak se ruský prezident vybarví. Číst si dnes o tom, jak tento agresor zachraňuje svět, je vskutku mizerná sci-fi.

Dějových linií a hlavních postav je v knize nadbytek, některé se objeví a zase zmizí bez toho, že by zanechaly viditelnou stopu. Neumožňuje to čtenáři komfortně vejít do děje, veškeré úsilí je čerpáno na to, aby se v něm neztratil. Časté změny místa i času naopak tvoří charakter knihy. Zejména pasáže popisující novinové články přinášejí do matného příběhu aspoň trochu osvěžující vklad. Je to ale málo.

Být aktivní v oblasti ochrany klimatu je jistě chvályhodné. Napsat o tom bezkrevný román je nicméně vpravdě zbytečné.

Dirk Rossmann: Deváté chapadlo chobotnice
Kalibr, překlad Tomáš Kurka, 302 stran.

Hodnocení 25 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám