Hlavní obsah

RECENZE: Děvčata první republiky. Šťastné to masarykovské ženy

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Dlouhé rozmluvy o minulosti s babičkou vnukly novinářce a literátce Janě Poncarové nápad zaznamenat vzpomínky vrstevnic její předkyně do knižní podoby, která nese lehce nostalgický titul Děvčata první republiky. Doplňují ji vnímavé portréty a zátiší objektivem Dity Pepe a snímky z archivů respondentek.

Foto: wo-men

Obal knihy

Článek

Devět oslovených žen, které stejně jako autorčina již zesnulá babička už překonaly devadesátku, zažilo meziválečné období, jež se často nálepkuje přídomkem zlatá éra československé historie, v dětských až dívčích letech. Pouze jediná se finální verze publikace nedožila, v jejím případě tak čtenář nalezne jen autorizované fotografie.

Poncarová k dílu přistupuje tradiční metodou orální historie s chronologickým vedením rozhovorů, které umožňuje co možná nejúplněji zmapovat osudy seniorek. Má ale své úskalí. Ve své prvotině na poli literárního dokumentu si je vědoma, že paměť může selhávat a klamat, že lidé události veskrze subjektivně interpretují a posléze i jejich výklad upravují. Nemusí tedy vždy jít o věrohodný zdroj a danou, výhradní realitu. S tímto konceptem pracuje a na výsledku je to znát.

Vyprávění stařenek není sáhodlouhé, zpravidla zabírá jen několik málo stran, avšak sděluje mnohé. Vyjma sporadických hluchých míst, kdy narátorky (s ohledem na jejich věk) zbytečně zabíhají do podružností, přináší zajímavé a nezřídka i napínavé výpovědi osob z rozmanitých sfér a zázemí a s různými zážitky protkanými dobovými reáliemi.

Například dívce z intelektuálského prostředí Haně Gerzanicové se krátce po únorovém převratu jako zázrakem podařilo prchnout za hranice, kam následovala svého vyvoleného. Velké dějinné okamžiky vyvstávají i ze svědectví Anny Holé o pronásledování věřících Státní bezpečností, nebo z příběhu Alžběty Charbulákové, jež vyrůstala v neklidném česko-polském pohraničí, kterému dodává autentičnost ponechané slezské nářečí. O to cennější a přístupnější jsou, neboť je předávají takzvaně obyčejní lidé.

Zapsané životní běhy dam jsou rozličné a každý z nich klade důraz na něco jiného. Jedno je však výrazně pojí. Sdílejí demokratické smýšlení, masarykovsky silný vztah k práci a morálním hodnotám, nakažlivou vitalitu a snahu i v nesvobodné době hledat optimismus. Nelze si než blaženě povzdechnout po vzoru kněžny Zaháňské z Babičky od Boženy Němcové.

Jana Poncarová: Děvčata první republiky
wo-men, 224 stran, 825 Kč

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám