Hlavní obsah

RECENZE: Desetiletá sága superhrdinů vrcholí

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tomu deset let, co do kin vtrhl Iron Man a odstartoval sérii filmů spojených společností Marvel Studios. Za těch deset let diváci poznali a milióny fanoušků si zamilovaly vedle Iron Mana také Thora, Hulka, Captaina Americu, Black Widow, Spider-Mana, Black Panthera a řadu dalších, ať už patří k Avengers, nebo do jiné party superhrdinů.

Foto: Falcon

Hlavní padouch Thanos se představuje. Poznáte v něm Joshe Brolina?

Článek

Jejich svět je naprosto svébytný a budiž rovnou řečeno, že kdo ho nezná, užije si první část vrcholného filmu Avengers: Infinity War (druhá přijde do kin příští rok) nesrovnatelně méně než poučený fanoušek.

Na ty myslí tvůrci především, takže kdo nezná vzájemné vazby a předchozí události, které spojily dobrou dvacítku důležitých postav filmu, může se v ději snadno ztratit nebo mezi hrdiny neproniknout. Protože se počítá se znalostí (upřímně řečeno si lze opravdu jen těžko představit, že by se na osmnáctý film série vypravil někdo nepoznamenaný), nejsou postavy nijak zvlášť představovány. Z filmu se o nich mnoho nedozvíme, protože se tu jednoznačně předpokládá, že je dobře známe. I nepoučený divák si ale může užít podívanou na ohromující akce, které na špičkové technické úrovni a s invencí i vtipem režírovalo zkušené režisérské duo Anthony a Joe Russoovi, podepsané například pod dvěma filmy o Captainu Americovi.

A to úplně základní, oč tu běží, pochopí nezasvěcenec také. Už poněkolikáté jsou v centru všeho dění drahokamy zvané Kameny nekonečna. Je jich šest, a kdo je má všechny, ovládne vesmír.

Přesně po tom touží ústřední padouch Titán Thanos. Ten se v předchozích filmech mihl, spíše se o něm jen mluvilo a tentokrát se stal ústřední postavou. Blíží se k Zemi a ty zbylé Kameny nekonečna, které ještě nemá, je odhodlán za každou cenu získat.

Aby byl padouch hlavní postavou, je samo o sobě nezvyklé, navíc je to padouch sice ošklivý (i když proti gustu…), ale v podání Joshe Brolina docela charismatický, a jeho strašlivý plán má dokonce i jisté logické, byť samozřejmě nepřijatelné opodstatnění.

Avengers i další mu musí v získání zbývajících kamenů zabránit, přitom cena, kterou budou muset možná zaplatit, je vyšší než kdykoliv dříve, takže je tu pro ně i docela napínavé rozhodování. Napětí pro diváky pak vyplývá už z toho, že jde o ohlášenou první část posledního filmu série, takže si nikdo nemůže být jistý, zda a koho tvůrci v zájmu záchrany vesmíru obětují/nechají zabít.

Po profesionální stránce jsou Avengers: Infinity War na úplné špičce od hereckých výkonů přes úsporné dialogy, které občas mají i vtip (škoda že ho není víc, většinu filmu je všechno velmi vážné a vážně myšlené), až k dokonalým efektům.

Ano, jsou dokonalé, ale popravdě řečeno je jich na více než dvouapůlhodinové ploše tolik, že se jednak nemohou neopakovat a jednak si na tu jejich nepřetržitou palbu člověk po nějaké chvíli jaksi zvykne a ohromení a úžas se postupně vytrácí.

Celkově však film Avengers: Infinity War zjevně naplnil všechna očekávání do vrcholné marvelovky vkládaná, takže těch celkově 13 miliard dolarů, které série utržila, nepochybně ještě pěkně naroste.

Avengers: Infinity War

USA 2018, 149 min.

Režie: Anthony Russo, Joe Russo, hrají: Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Scarlett Johanssonová, Paul Bettany a další.

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám