Hlavní obsah

RECENZE: Chatrně spíchnutý sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská dramatička Maria Wojtyszko napsala hru Ještě chvilku přímo pro soubor činohry pražského Národního divadla. Podtitul zní Hra o lidech, kteří si plní sny a inscenace má být rodinným představením pro prarodiče s vnoučaty. O dětech i dospělých ostatně pojednává.

Foto: Petr Neubert

Úvod, kdy dámy, hrané Johannou Tesařovou a Janou Preissovou, přeruší představení, je vtipný a slibný.

Článek

Dvě postarší sestry, úřednice Věra a učitelka Květa, se vydají z rodného Náchoda do Stavovského divadla na představení Rusalky. Přijdou pozdě a způsobí přerušení představení.

Po diskusi s dirigentem se najednou objeví problém se strojem na sny a dámy se ocitnou na jevišti, kde začnou hledat svého ztraceného otce. Ten je jako malé opustil, protože si šel plnit sen stát se slavným hercem.

Jana Preissová: Mám pocit, že teď může hrát a točit kdekdo

Styl

Úvod s přerušenou operou je vtipný a slibný. Ale jakmile se dámy propadnou do snu, začne text honit mnoho zajíců neboli témat najednou, od opouštěných dětí přes vinu a odpuštění až k magii divadla, jež se prezentuje značně chaotickou procházkou zákulisím, kde se musí mihnout postavy spojené s historií Stavovského divadla.

Samozřejmě Mozart a jeho rodina, bůhvíproč právě Hugo Haas se svým příběhem vyhnaného židovského umělce, ale také královna Mab se svitou elfů, Komtur z Dona Giovanniho či had z Kouzelné flétny. A také Rusalka, která se ale ve Stavovském divadle nikdy nehrála.

Foto: Petr Neubert

Zleva Jana Preissová (Květa) a Johanna Tesařová (Věra) jsou protagonistkami inscenace Ještě chvilku.

Všechno je to chatrně spíchnuté, text se čím dál víc propadá do vysvětlování. Věty typu „Každý by si měl jít za tím, co miluje. Ale ne každý to dokáže“ nebo „Existují sny, které nikdy nezmizí, protože navždy zůstávají v lidské paměti“ šustí papírem a poučováním.

Režisérka Anna Klimešová má naštěstí dar hravosti, takže se jí daří vytvářet na jevišti občas vtipné a imaginativní obrazy, ale slabiny textu zakrýt nemůže. A pro výborné herečky, jakými jsou Jana Preissová a Johanna Tesařová, jsou Květa a Věra danajským darem, protože v nich, stejně jako v Haasovi Saši Rašilova, prostě není moc co hrát. Ještě nejlíp je na tom Pavel Neškudla hrající Haasova psa.

Pro koho je tenhle chatrně spíchnutý sen určený, těžko říct. Děti nejspíš moc nepobaví a dospělé nudí.

Maria Wojtyzsko: Ještě chvilku
Režie: Anna Klimešová, scéna: Mikoláš Zika, kostýmy: Klára Fleková, Premiéra 22. února ve Stavovském divadle, Praha
Hodnocení: 45 %

Operní Ariadna na Naxu jako obhajoba citu

Divadlo

RECENZE: Vyrypajevův překombinovaný Višňový sad

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Stavovské divadlo

Reklama

Výběr článků

Načítám