Hlavní obsah

RECENZE: Chata starého strýce, která může přinést štěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norský básník a muzikant Stein Torleif Bjella je autorem knihy Rybářská chata. Pojednává o setkání dvou zcela odlišných a generačně vzdálených mužů u horského jezera. To, co vypadalo jako otravný výlet se starším příbuzným, se mění v okamžik zrání, který mladíkovi změní život.

Foto: Prostor

Obal knihy

Článek

V Norsku se próza stala záhy po vydání bestsellerem. Vypravěčem Rybářské chaty je mladý pomocný učitel a hudebník Jon. Žije si svůj nevýrazný, klidný až nudný život a někdy má pocit, že kdyby odešel z místnosti, nikdo by si toho nevšiml. Jednoho dne je donucen starým a mrzoutským strýcem Ivarem, aby odjel na chatu k jezeru, které patří již mnoho generací jeho rodině.

Ivar klade důraz na to, aby Jon pochopil význam jezera, a sdělí mu, že mu rodinné stříbro hodlá odkázat místo toho, aby ho dal své dceři. Jon je přitom spíše nezávislý pohodář, který žádnou větší dřinu nebo zodpovědnost nevyhledává, ale Ivar vysvětluje, že si ho vybral právě proto, že není podnikavý, chtivý ani příliš moderní. Pedantsky ho pak učí, jak lovit, ale ne moc, ve kterém období se má co dělat a jak se k jezeru nesmějí dostat cizáci.

Rybářská chata nemůže uspokojit čtenáře dychtící primárně po napětí. Jde v podstatě o meditativní prózu, která nemá daleko k buddhistickému vidění světa, byť na děj nerezignuje a v závěru nabídne zvrat. Je škoda, že nepracuje výrazněji s humorem.

Částečně autobiografický příběh Steina Torleifa Bjella především popisuje trochu neotesaný, ale přesto hodnotný vztah mezi dvěma muži, kteří k sobě zpočátku neměli moc blízko.

Stein Torleif Bjella: Rybářská chata
Prostor, přeložila Jarka Vrbová, 160 str., 297 Kč
Hodnocení 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám