Hlavní obsah

RECENZE: Brutal. Nejprodávanější komiks vyniká brutalitou

Jednou z nejprodávanějších knih v České republice je v současnosti Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd. Nejde o detektivní román, ale o japonský komiks. Kdysi okrajová manga se v Česku definitivně stala mainstreamem.

Foto: Dobrovský, s.r.o.

Obal knihy

Článek

Japonské časopisové komiksy i grafické romány označované pojmem manga vycházejí ze stylu kresby, který se ustálil koncem devatenáctého století. V Asii je styl extrémně populární, podobné knížky vycházejí masově také v Koreji, v Číně a dalších zemích.

Podle mangy často vznikají i animované seriály a počítačové hry, jde tedy o obří byznys vydělávající miliardy. Klasická manga není barevná a rozhodně ji nelze považovat za tvorbu určenou primárně dětem. České čtenáře také může zmást, že se vždy čte zprava doleva.

Hlavní hrdina Brutalu, Hiroki Dan, je psychicky vyšinutý policista, který žije dvojím životem. Na oddělení vražd vystupuje jako příjemný pohledný mladík, který je navíc synem bývalého policejního ředitele, a tak se od něj čeká závratná kariéra. Hirokiho skutečnou vášní ovšem není dodržování zákonů a sepisování protokolů až do důchodu. Tajně vyhledává zločince a pak je různými perverzními metodami mučí a vraždí, což mu dělá očividnou radost.

Na mušce má třeba muže, kterému se přezdívá Vražedný pošťák a jenž měl zavraždit malé děti. Do jeho spárů se dostanou také mladíci ze studentského spolku, kteří používají drogy k omámení a znásilnění svých obětí. Jejich vůdce se díky rodinným penězům a právníkům dlouho vyhýbal trestu.

Výtvarný styl Brutalu nese typické japonské prvky jako velké oči, výrazné vlasy a jemné rysy postav a také příklon k hororovým kresbám, sexuálním tématům a hlavně brutálnímu násilí a zvrácenosti. Manga paradoxně nepopírá ani vliv západní kultury, obsahuje například aluze na film Vymítač ďábla.

Celá kniha je černobílá, což ještě podporuje atmosféru temnoty a bezvýchodnosti příběhu, jenže současně má blízko k žánru pohádky. Hrdina se chová jako středověký rytíř, bez nároku na slávu či finanční odměnu musí za každou cenu činit dobro, což je v jeho představách likvidování zločinců bez nároku na obhajobu. Nestačí mu normálně zabíjet, musí vynalézat co nejbrutálnější a nejefektnější způsoby mučení. Svou motivaci ovšem nevysvětluje.

Samotný příběh je prostinký, až naivní. Role jsou předem pevně dány, takže neobsahuje napětí či překvapení, tajný mstitel žijící dva životy jednoduše udělá vždy to, co se očekává, a postupuje k dalšímu případu.

Jestliže vydavatel varuje, že manga Brutal není pro mladší osmnácti let, věřte, že v tomto případě nejde o formalitu. U citlivějších čtenářů může skutečně vzbudit znechucení kvůli velmi explicitní kresbě násilí a také proto, že autoři v podstatě nutí čtenáře vnímat psychopata a vraha jako kladnou postavu, která vykonává svou svéráznou formu spravedlnosti.

Kei Koga a Ryou Izawa: Brutal. Zpověď detektiva z oddělení vražd
Dobrovský, s. r. o., překlad Igor Cima, 192 stran, 169 Kč
Hodnocení 50 %

Reklama

Související témata:
Kei Koga
Knižní série Brutal

Výběr článků

Načítám