Hlavní obsah

RECENZE: Bienále jako audit moderní architektury

Právo, Radomíra Sedláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bienále architektury či přesněji řečeno 14. mezinárodní výstava architektury v Benátkách je letos trochu netradiční.

Foto: Radomíra Sedláková

Pohled do českého pavilónu na letošním bienále.

Článek

Nejen proto, že začala místo v září v červnu. Jejím kurátorem je totiž významný architekt Rem Koolhaas, který si zvolil jako hlavní téma to, co vyjadřuje slovo fundamentals, základy, základní prvky.

Pro národní pavilóny doporučil téma Absorbing modernity, tedy Poutavá modernost. Předpokládal, že si země prozkoumají, co pro jejich architekturu znamenaly roky 1914 - 2014, jež nutně poznamenaly každou zemi politicky, ekonomicky, společensky, a to nejen v drobnostech.

V hlavní expozici je výsledkem pestrá směs představení na téma architektury

Slovo představení lze vnímat rovnou v onom divadelním smyslu - návštěvníci bienále se setkávají s architekturou v kombinaci s filmy, divadlem, hudbou, což je přínosem, protože se smysluplně ukazuje, jak spolu všechno souvisí.

Architektonická témata jsou předvedená na příkladech z Itálie - od antických vil na Capri přes Michelangelovu knihovnu ve Florencii až k vizuálně pojaté úvaze na téma kyberprostoru tehdy a nyní (to vše v prostorách Arsenálu).

V Giardini di Castello je expozice Základní prvky (architektury) - okna, dveře, brány, schodiště, zdi, povrchy, topení či balkóny, s připomenutím, že většina velkých událostí moderní doby byla vyhlášena z nějakého balkónu. Je v ní předvedeno, jak se v historii mění význam i důležitost.

Národní expozice šestašedesáti zemí jsou soustředěny nejen na tradičních výstavištích, ale jsou i rozseté doslova po celém městě. Snad nejčastěji se v nich objevuje problém železobetonu a jeho vlivu na architekturu včetně problému prefabrikace.

Neméně častá je otázka postupné globalizace, přenosu architektury z jedné kultury do druhé, protože ne vždy je to v souladu s místní tradicí. Nezřídka se na přehlídce objevuje kritika modernosti, která slibovala ráj na zemi, nový Jeruzalém - a většinou v plnění slibů selhala.

Je to velmi živá, rozmanitá výstava. Jakýsi audit moderní architektury, který se ptá, co vlastně máme a kudy máme jít dál?

Český pavilón je přejmenován na SlovacchiaCeco. Autorem poutavé expozice s názvem 2x100 mil. m2 je Martin Hejl a kolektiv Kolmo. Zabývají se otázkou bydlení - od baťovského „kolektivně pracovat, individuálně žít“ až po současné příměstské „individuálně pracovat, individuálně žít“. A výsledek je velmi zdařilý.

Česko je zastoupeno také v expozici s názvem Poodhrnout oponu, kterou připravilo Centrum pro středoevropskou architekturu.

(Autorka je kurátorkou sbírky architektury v Národní galerii v Praze a na bienále byla akreditována jako spolupracovnice Práva)

14. mezinárodní výstava architektury
Giardini di Castello a Arsenale, Benátky, kromě pondělí od 10 do 18 hodin, do 23. listopadu. Vstupné na dva dny 35 eur

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám