Hlavní obsah

RECENZE: Běsa. Táborská poslala postavy na dno

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve svém loňském románovém debutu zkoumala prozaička Dita Táborská téma mateřství a zejména jeho nefunkčnost. Tohoto motivu se nezřekla ani ve své druhé knize.

Foto: Host

Dita Táborská - Běsa

Článek

V loňské Malince se Táborská věnovala tématům mateřství a zejména adopce, a to hned z několik úhlů. Mateřství, potažmo rodičovství je přítomno i v Běse. Neakcentuje se jen z hlediska matky, ale i otce, jako neméně důležitého elementu.

Název Běsa v sobě ukrývá jednovaječná dvojčata - Bělu a Sabinu, které potkáváme z kraje devadesátých let, v době, kdy jim táhne na čtrnáct let. Žijí v garsonce pod křídly mateřské lásky, kdy o ně ale otec roky nejeví zájem. Přičichnou k tvrdým drogám, přičemž jen jedna dokáže nebezpečí odolat.

Zvládnutí úkolu být nejen dobrým, ale i přítomným rodičem v klíčových momentech života dítěte lze vidět jako ústřední téma. Autorka čtenáře provede po několika dekádách života dvojčat, kdy se jejich cesty rozdělí. A zatímco jedna se snaží o studijní a sportovní úspěchy, druhá se podvolila drogové závislosti a její život se zmítá mezi prostitucí a nutností další dávky.

Malinka trpěla popisností, místy až rozvleklostí, disponovala řadou částí, jimž by prospělo výrazné vykrácení. Běsa je naštěstí na tyto pasáže skoupá, okleštěnější o zbytečné popisy.

Táborská ve své podstatě opět nabízí svou verzi odpovědi na otázku, jak moc důležitá je v životě člověka rodina, její přítomnost, podpora. Běsa je zároveň vypravěčsky zralejší a stylově čistší než autorčina prvotina.

Dita Táborská: Běsa
Host, 336 stran, 329 Kč

Celkové hodnocení 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám