Hlavní obsah

RECENZE. Babyboom vás spolehlivě, vtipně, i smutně vrátí na porodní sál

Tři porody. Tři páry. Tři příběhy. Jedna porodnice. To je prosincová novinka pražského Činoherního klubu. Režisér Ondřej Sokol sáhl po osvědčeném slovenském kusu, hře Babyboom Zuzy Ferenczové. A vybral si skutečně dobře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nová hra Činoherního klubu Babyboom bude mít premiéru 9. prosince.

Článek

Příběh se odehrává 25. prosince. V atmosféře Vánoc, k nimž patří Popelka, cukroví, … i blížící se porody. Na jedno místo tak postupně dorazí tři těhotné maminky, které se na své děti, nové povinnosti s různou intenzitou (ne)těší. Doprovází je podobně naladění partneři.

Příběhy se na jevišti střídavě prolínají. Dialogy plynou svižně, a to díky vydařenému překladu Kateřiny Popiokové. Budete se u nich smát, budete ale i přemýšlet, co jste v tu chvíli cítili vy. Pamatujete si ještě?

Pocity střídají pocity, leckdy se mění z vteřiny na vteřinu. Ovšem vše plyne svižně, k čemuž napomáhá podařená výtvarná scéna (Adam Pitra). Ten, kdo se někdy ocitl v podobné situaci, v porodnici, spolehlivě pozná plastové sedačky, starou toaletu, nepohodlnou postel a zvuky, které provázejí lékařská vyšetření.

Vedle šesti budoucího rodičů je na jevišti ještě jedna osoba, porodní sestra. Děj hry – z pozice autority – místy směruje. Jde o typ ženy: všechno jsem viděla, všechno slyšela, nepruďte, pracuju. Jenže tohle je jen maska… Skvěle ji hraje Markéta Stehlíková.

A právě herecké výkony jsou tím, co na Babyboomu baví nejvíc. A je jedno, zda se do svých dialogů s chutí pustí pár přisprostlých celebrit (Lucie Žáčková a Jan Hájek), fanatičtí „třídiči“ odpadů (Romana Widenková a Jakub Burýšek), či ti, z nichž se na dítě těší jen jeden (Sandra Černodrinská a Viktor Zavadil).

Režisér ze všech, kteří se na představení podíleli, snažil dostat zkrátka to nejlepší. K čemuž mu jistě pomohla skvělá slovenská předloha. Porod totiž obvykle nebývá zalitý sluncem, nepřináší nekonečné štěstí. Máte-li doma děti, prošli-li jste s nimi, s partnerem, partnerkou porodnicí, neváhejte. Jistota, že se u novinky pražského Činoherního klubu pobavíte, je téměř stoprocentní. A domů odejdete s jednou otázkou: která postava mi je z toho panoptika asi tak nejbližší?

Babyboom, Zuza Ferenczová, Činoherní klub, Praha
Překlad a dramaturgie: Kateřina Popiolková. Scéna: Adam Pitra. Kostýmy: Katarína Hollá. Hudba: Milan Pastyřík. Režie: Ondřej Sokol. Hrají: Lucie Žáčková, Jan Hájek, Sandra Černodrinská, Viktor Zavadil, Romana Widenková, Jakub Burýšek, Markéta Stehlíková...
Premiéra: 9. prosince 2022
Hodnocení: 90 procent

Může se vám hodit na Firmy.cz: Činoherní klub

Reklama

Výběr článků

Načítám