Hlavní obsah

Rapl nominován na evropskou televizní cenu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriál Rapl režiséra Jana Pachla byl nominován na cenu evropského televizního festivalu Prix Europa. Vítězové budou odhaleni v Berlíně v pátek.

Foto: Česká televize

Hynek Čermák jako major Kuneš v seriálu Rapl

Článek

„Jubilejní třicátý ročník soutěže Prix Europa pro nejnovější nejlepší evropskou televizní, rozhlasovou a on-line produkci hostí v tomto týdnu německý Berlín. Českou produkci na prestižní přehlídce zastoupí v nejsledovanější kategorii TV Fiction první díl aktuálně vysílaného seriálu Rapl. Naposledy nominaci v této kategorii ve vítězství proměnil Jiří Strach s televizním filmem Osmy v roce 2014,” sdělila mluvčí České televize Alžběta Plívová.

Rapl po odvysílání prvního dílu zapůsobil pozitivně. Charizma protagonisty Hynka Čermáka a jeho suché hlášky dobře zapadly do chladné krajiny hor a hrátky s noirovým odkazem na český způsob slibovaly zábavu.

Na druhou stranu není možné nevidět, že Rapl jako detektivka nefunguje zcela stoprocentně. Má problémy se scénářem. Dost nerealistické vyšetřování působí kovbojsky a nelogicky (Rapl vždy vše správně uhádne a někdy není zřejmý postup, jak k tomu došel) a je tu i další spousta nereálných detailů – podivně vypadající oddělení v maličkém Jáchymově samo vyšetřuje složité série vražd, hrdina jedná sólo, v práci jezdí ve vlastním obrovském terénním autě (to má z policejního platu?) a chová se tak, že by byl od skutečné policie dávno vyhozen. Přesto všechno Rapl překonává průměr českých seriálů.

Česká televize kromě Rapla získala na Prix Europa ještě dvě nominace. Webový vzdělávací projekt pro děti DIV – Duhový institut věd, který za využití rozsáhlého videoarchivu České televize kombinuje prvky hry a edukace, byl nominován v kategorii on-line. Oblast dokumentu zastoupí česko-francouzský koprodukční snímek Jenica a Perla režisérky a scenáristky Rozálie Kohoutové.

Finalisty Prix Europa vybírala mezinárodní porota z 641 přihlášených pořadů z 35 zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám