Hlavní obsah

Radůza: Písničky si chodí, jak chtějí

Právo, Jaroslav Rudiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Když zpěvačka Radůza v sobotu večer sledovala předávání cen Anděl 2003, ležela v posteli s horečkou a srkala čaj. Skolila ji chřipka a sošky andělů jí domů přinesla sestra. "Byla jsem velmi překvapená a mám z nich velkou radost. Když jsem ale sledovala vyhlášení v televizi, tak jsem necítila nic, protože mi bylo špatně," svěřila se.

Foto: Pavla Tochorová

Vyrábíme z odpadků

Článek

 Zpěvačka a harmonikářka debutovala deskou Andělové z nebe (2001). Hned tři zlatí Andělé se na ni v sobotu skutečně sesypali. Ceny jsou však spojené s její skvělou loňskou deskou ...a při mně stůj, která se v žebříčku prodejnosti vyšplhala mezi Support Lesbiens, Madonnu a další hvězdy.

Její písničky jsou nespoutané, dryáčnické a burácivé jako vichřice. "Jak se rodí? Kdybych to věděla, tak už mám osm desek! Ony si chodí, jak chtějí. Když je potřeba, abych něco napsala, tak to napíšu. Někdy ji složím za den, někdy na písničce pracuju i několik let," prozrazuje zpěvačka, která obdivuje Zuzanu Navarovou a ráda si pouští vážnou hudbu.

I když v mládí snila o hraní s kapelou, vystupování jen s harmonikou ji baví ze všeho nejvíce. "Mám pocit, že harmonika může kapelu do určité míry nahradit, protože dělá dost velkej bengál," směje se.

Radůza už nyní ví, co bude dělat celý rok: koncertovat a zase koncertovat. "A už také vím, kde budu za rok v lednu - vyrazím na malé turné po hospůdkách v jižní Francii, kde mám kamaráda," říká zpěvačka, která také jezdí pravidelně koncertovat do Německa. "Zpívám česky, protože německy umím říct jen Jsem na nádraží a čekám. Ale myslím, že jde hlavně o energii, která je v písničkách ukrytá. A to funguje."

Reklama

Související témata:

Související články

ANDĚL 2003 - Novinky speciál

Třináctý ročník cen Akademie populární hudby Anděl 2003 je za námi. Kralovala mu folková zpěvačka Radůza a skupina Kabát. Do Síně slávy vstoupil Jarek...

Výběr článků

Načítám