Hlavní obsah

Radůza, Bittová, Eben, Lipa - 38 indies jednou ranou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnští Indies sesbírali to nejlepší, co se minulý rok urodilo ve světě "nezávislých" a vydali mohutnou 2diskovou kompilaci 38 písní nazvanou Indies Records 2005. Byl to opět správný tah. Tenhle výběr ocení všichni inteligentní posluchači, kteří sice nemají čas obíhat malé kluby a poslouchat každou řadovou desku od kdejakého písničkáře, ale na druhou stranu je nudí hudební splašky, které proudí z kanálů soukromých rádií a televizí.

Článek

Ne náhodou kompilaci otevírá De Nimes od Radůzy. Její spojení folkařiny a náběhu na reggae riddim je neuvěřitelně chytlavé, na české poměry je to velmi originální písnička a baví nejen na první poslech. Z dalších nezapomenutelných kousků jmenujme např. Slony noblesního Marka Ebena. Když Eben používá v textech slova jako "kakat", nemůžu se ubránit úsměvu. Okamžitě se mi vybaví jeho svérázný humor a kultivovaný hudební i verbální projev.

Petera Lipu není třeba představovat, na slovenské scéně dnes těžko naleznete zajímavějšího nadžánrového muzikanta. Na tomto CD má živou verzi Balady o čtyroch koňoch (menší chybička bookletu, správně slovensky je "štyri", ne "čtyri"). Hravá a legrační jazzová písnička s Lasicovým textem o vraných koních a placení daní musí pobavit i největšího škarohlída. Ze Slováků je ale třeba zmínit i Bluesweiser či ZVA 12-28 Band a jejich na první poslech strhující hitovku Nepochopil - písničku, která se může klidně srovnávat s Lipou nebo se skupinou -123 minut.

Zcela jinou atmosféru přináší zasněné kytarovo-vokální broukání a brebentění Ivana Gutierreze či pijácká Konvrzkova Živote. Nechybí ani Iva Bittová (i když elektronická skladba Infantil Pop asi není to nejlepší, co může nabídnout), Triny nebo Traband. Každý "indie" nabízí jen jednu písničku a je to jízda, která vás nenechá vydechnout.

Různí: Indies Records 2005, Indies 2006

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám