Hlavní obsah

Putin není monstrum, prohlásil oscarový režisér Oliver Stone

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostřílený filmový režisér Oliver Stone si opět neodpustil poznámku o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, když v podcastu britského komediálního herce a aktivisty Russella Branda řekl, že ruský prezident není monstrum, jak ho vykresluje americká propaganda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oliver Stone

Článek

„Tahle válka je tragédie, obrovské plýtvání zdrojů. Denně sledujeme smrt a destrukci. Američané zjednodušují ruskou invazi na Ukrajinu. Je to velmi černobílý pohled,“ odpověděl americký filmař v podcastu nazvaném „Míříme ke třetí světové válce?“.

Vrátil se také k dokumentu Ukrajina v ohni (2016), v němž se sám objevil a který produkoval. Zdůraznil, že kořeny konfliktu jsou v roce 2014 a že v něm Spojené státy americké sehrály roli. Dlouze také hovořil o svém dokumentu Nuclear Now a klimatické krizi.

„Rusko a Čína, které jsou nyní našimi úhlavními nepřáteli, byly ještě před lety našimi potenciálními spojenci. Tuto příležitost jsme ale nevyužili,“ dodal Stone v podcastu, který odebírá více než 6,5 milionu lidí.

Slavný režisér se do povědomí veřejnosti kromě vynikajících hraných filmů zapsal dokumentárním seriálem Svět podle Putina, který vznikl z rozhovorů právě se šéfem Kremlu. Během nich mu Putin odpovídal na otázky týkající se světové politiky i fungování samotného Ruska. V jeho přítomnosti údajně americký filmař strávil dvacet hodin.

Už před šesti lety uvedl režisér či scénárista filmů jako Půlnoční expres, JFK nebo Evita v pořadu americké televize ABC, že Putin je nepochopený. „Představa, kterou o něm Západ má, je špatná. Není to komunista a ani tak nemyslí. Myslí jako člověk, který je vzdělaný, který je právník,“ prohlásil.

Je jedno, kdo ty volby vyhraje. Oliver Stone exkluzivně o Snowdenovi i americkém prezidentském klání

SALON

Oliver Stone natočil film, kde Snowden zahrál sám sebe

Kultura

Reklama

Související témata:
Oliver Stone

Související články

Výběr článků

Načítám