Hlavní obsah

První tři ze SuperStar na jednom pódiu

Právo, Radek Bittner, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší z letošního finále soutěže Česko hledá SuperStar se poprvé sešli na společném festivalovém pódiu. Gába Al Dhábba, Vlasta Horváth a Petr Bende vystoupili o víkendu v hodinovém bloku na pátém ročníku přehlídky Sázavafest. Pánové se svými skupinami, dáma jako host bandu Petra Bendeho. Divácký ohlas byl vlažný.

Článek

V zákulisí těsně před koncertem jsou všichni buď viditelně, nebo alespoň trochu nervózní. Horváth dorazil z nahrávacího studia, kde dokončuje svou desku. Ráno ještě vytáhl spoluhráče ze skupiny Frenzy do zkušebny, aby oprášili písničky, které chtěli zahrát.

"Všechnu energii teď soustřeďujeme na nahrávání. Prožíváme hektické období. Čtyři kousky, které tady zahrajeme, budou na desce," konstatuje před koncertem zpěvák a ladí kytaru. Ještě má čas, v bloku vystoupí poslední.

Málo času

"Je to všechno nahonem, na nic není čas. Nejsem nervózní z toho, co se bude dít na pódiu, ale aby všechno vyšlo podle plánu," říká před blokem svých tří písní Al Dhábba. Uskromnila se ze všech nejvíc.

Na scéně ji doprovází Petr Bende Band. Zpívá coververze skladeb Dusty Springfield, skupiny No Doubt a duet Nad horú svítá s Bendem.

"Napsal ho můj bývalý kytarista Radek Jelínek. Já jeho verzi mírně poupravil. Vyjde i na mé desce," prozrazuje Bende.

"Své písničky zatím nechci prezentovat. Jsou hotové, připravené na desku, ale dokud nebudu mít vlastní kapelu, zpívat je nebudu. Vzhledem k tomu, že jsem na Petrových koncertech hostovala už v červenci, domluvili jsme se, že i tady vystoupím v jeho programu," tvrdí Gába.

"V duchu těch tří skladeb se nese má vlastní tvorba," dodá ještě s trochu šibalským úsměvem.

Petr Bende festivaly miluje. Snad proto je před svým setem vcelku klidný. "Festivaly jsou pro mě zásadní věc. Mám je rád. Užívám si na nich léto," tvrdí. "Přímo tady na Sázavafestu to určitě bude příjemný koncert. Je tu spousta lidí a výborný zvuk, to se hraje dobře."

Náladu mu zlepšuje v černých brýlích přišedší Laďka Něrgešová, moderátorka dvou televizních sérií SuperStar. Prý se podporují, její příjezd Petra nepřekvapuje.

V létě by se měl objevit ještě na dvou dalších festivalech. Na týden se pak s kapelou odebere do studia a od září by rád koncertoval.

Také Vlasta Horváth je vcelku protřelý festivalový harcovník. Se svou skupinou Frenzy jich v minulých letech pár absolvoval. "Nebylo to samozřejmě před tolika lidmi. Hráli jsme například v Třinci na festivalu Noc plná hvězd, ale to nás nikdo neznal."

Na pódiu nepůsobí dvakrát jistým dojmem - on, ani jeho kapela. Lze dokonce zaregistrovat diváky, kteří zklamaně odcházejí a hledají útočiště u jiného pódia. Vždyť na Sázavafestu se hraje na šesti současně.

"Je to tady strašně hektické, na všechno je málo času," říká po vystoupení omluvně Vlasta a trpělivě podepisuje památníčky příchozím. Stačí se s nimi i fotografovat, ani náznak grimasy, která by vypovídala o tom, že ho tahle "povinnost" otravuje.

Chystají se tři desky

"Má deska by měla vyjít na konci roku, nebo začátkem příštího. Chtěla bych, aby na ní byly z poloviny mé vlastní skladby, takže teď skládám. Nespěchám," říká Gába. "Současně budu vystupovat na různých akcích." "Osmdesát procent alba už mám. Všechny písničky budou naše, chci, aby lidi poznali, jak to myslím. Název desky ještě není jistý. Mám několik nápadů. V tuto chvíli by se mi třeba nejvíc líbil titul Čaroděj podle jedné skladby," tvrdí Bende. Album vyjde na přelomu října a listopadu. Vlasta Horváth momentálně točí ve studiu ve Všenorech. "Věřím, že se nám tou deskou povede oslovit širší spektrum posluchačů. Bude na ní třetina lyrických písniček. Dovolil jsem si i pár tvrdších pecek a zbylá třetina bude sestavená z písní ve středním tempu. Název alba ještě nemáme. Budeme ho řešit podle toho, jak na nás bude působit, až bude hotové."

V každém případě by se podle smlouvy s gramofirmou měla Horváthova prvotina na pultech objevit do konce září.

Reklama

Výběr článků

Načítám