Hlavní obsah

Producentka Kathleen Kennedyová o Star Wars

Právo, Věra Míšková

Kathleen Kennedyová patří k nejvýznamnějším hollywoodským producentům. Už v roce 1978 začala spolupracovat se Stevenem Spielbergem, jako jeho asistentka se podílela v roce 1980 na Dobyvatelích ztracené archy, kde se seznámila také s Georgem Lucasem a producentem Frankem Marshallem, svým současným manželem.

Foto: Profimedia.cz

Kathleen Kennedyová

Článek

Jak jste se dostala k Hvězdným válkám?

Když měly premiéru Star Wars, dokončovala jsem studium filmu, a samozřejmě mě velice výrazně ovlivnily. Pak jsem dostala šanci spolupracovat se dvěma z nejplodnějších režisérů mojí generace, to bylo něco, o čem bych bývala nikdy ani nesnila. Neměla jsem nejmenší tušení, že vztah s nimi navždy změní můj život, a to platí dodnes.

Podíleli jste se všichni společně na Dobyvatelích ztracené archy?

Ano, náš pracovní vztah začal během natáčení Dobyvatelů a byl tak úspěšný, že jsme v něm pokračovali i v dalším desetiletí. Když jsme obsazovali role pro Dobyvatele, měl za sebou George Lucas zrovna premiéru Impérium vrací úder, a i když jsme si neustále říkali, že Harrison Ford by byl jako Indiana Jones dokonalý, připadalo nám, že ho nemůžeme obsadit, protože se tak proslavil coby Han Solo. Ale když jsme ho viděli v Impériu, shodli jsme se, že se pro Indiana Jonese skvěle hodí. Je úžasné si uvědomit, že Harrison vytvořil tak populární postavu, jakou je Han Solo, a ve stejné době dokázal diváky uchvátit i postavou Indiana Jonese.

Čím vás nyní lákalo znovuoživení této série?

Každý, kdo se k tomuto projektu připojil, je obrovským fanouškem Star Wars. Režisér J. J. Abrams a spousta jeho spolupracovníků se Star Wars vyrůstali. Byli tam lidé, kteří tehdy byli ve vysokoškolském věku, a s těmi se pojila jistá nostalgie, ale také tam byla řada mladších. Někteří nikdy původní Star Wars neviděli v kinech. Takže jsme dali dohromady skupinu lidí několika generací, kteří tomu filmu toužili předat něco svého.

Jak jste se poznali s J. J. Abramsem?

Když jsem začínala před 30 lety spolupracovat se Stevenem Spielbergem, v LA Times se psalo o dvou šestnáctiletých chlapcích, kteří vyhráli soutěž v natáčení domácího videa. Řekla jsem Stevenovi, že bychom je měli najmout, aby restaurovali jeho studentské filmy a převedli je na videokazetu. Souhlasil. Jedním z těch dvou byl J. J. Abrams. Tehdy ani nesnil o tom, že by mohl režírovat Star Wars, stejně jako já jsem rozhodně nikdy nesnila o tom, že bych takový film mohla produkovat nebo že budu řídit Lucasfilm. Zůstali jsme v kontaktu, ale teprve když se J. J. proslavil a Steven s ním spolupracoval na filmu Super 8, jsme se znovu začali vídat aktivně.

Ve štábu je poměrně velké množství lidí, v jejichž rodině se někdo na některém z filmů série podílel. Jaký je to pocit?

Dělávali jsme si z toho legraci, protože George někdy zmiňoval, jak dlouho už na té sérii pracuje. Lidé, kteří se s ním podíleli na prvních filmech, se oženili a vdali, měli děti, a ty děti se teď opět podílejí na dalších Star Wars. Při práci na těchto filmech skutečně vnímáte, že za sebou cosi zanecháváte.

Můžeme i tentokrát očekávat mimozemšťany takové, jaké ze Star Wars známe?

Stvoření, se kterými se setkáváme, jsou součástí vyjadřovacích prostředků Star Wars. Jde o stylizaci v duchu Julesa Verna, o přelom století. Právě to diváci očekávají. Netouží po nablýskaných, nových a dokonalých kosmických lodích nebo mimozemšťanech. Touží po něčem, co působí opotřebovaně a zabydleně. A to je výrazovým prostředkem Star Wars, který rozhodně chceme zachovat.

Ve filmu se objevují zástupci nejrůznějších rasových skupin. Šlo o vědomé rozhodnutí?

Současní hollywoodští producenti a režiséři mají víceméně povinnost a zodpovědnost ve svých filmech podporovat rasovou rozmanitost. Mně i J. J. na tom velice záleželo. Právě proto pro nás bylo důležité, aby byl herecký tým snímku Síla se probouzí skutečně rozmanitý. Potřebujeme více filmů, zejména těch opravdu výrazných, které oslovují široké spektrum diváků, aby těmto divákům nabídly rovnocennější postavy a rozmanitější příběhy.

Když děti viděly poprvé Star Wars, představovaly si, že jsou Lukem Skywalkerem, Hanem Solem nebo princeznou Leiou. Letos v prosinci děti po celém světě uvidí v kinech poprvé Star Wars, které nebudou oslovovat jen bílé děti bělošskými postavami, ale osloví děti nejrůznějších etnických příslušností, které si ve filmu budou moci najít své vlastní postavy, kterými se budou toužit stát. Děvčata mohou snít o stejných věcech, o jakých sní chlapci, pokud budou sledovat dívku, která pomáhá zachránit celou galaxii. Snímek Síla se probouzí by se mohl stát doslova silou, která probudí v naší společnosti změny.

Patříte mezi ty, kteří se nepozorovaně proplíží do kina společně s diváky?

Ano, to dělávám moc ráda. Jsem poměrně dost anonymní, takže si mohu sednout v kině někam do zadní řady, sledovat diváky a poslouchat jejich reakce.

Reklama

Výběr článků

Načítám