Hlavní obsah

Procházky Prahou pro milovníky erotiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Erotice v umění se Radim Kopáč věnuje dlouhodobě, stačí připomenout dílo Vrchlický erotický, Pohlavní sklony v pořádku nebo Nevěstince a nevěstky, obrázky z erotického života Pražanů. Na ně navazuje loni vydaný průvodce Praha erotická, který přibližuje stověžatou matičku měst z trochu jiného úhlu a jenž opět vznikl ve spolupráci s Josefem Schwarzem.

Foto: Academia, Novinky

Obálka průvodce Praha erotická

Článek

Kopáč nabízí možnost pohlédnout na Prahu očima milovníka erotiky a najít v ní místa, které ho uspokojí. Upozorňuje, kde je možné vidět erotické sochy, jako jsou Štursova žena s Delfínem nebo Hánova Malá tanečnice před bývalým kinem U hradeb či Venuše s Amorem ve Valdštejnské zahradě a sochy na domě na Národní třídě, kde sídlí poetická vinárna Viola. Sochy s erotickými motivy se však objevují i na ústřední budově Městské knihovny, na Nové radnici i na budově ministerstva průmyslu a obchodu. Zmiňuje i výstavní síně, kde je možné vidět erotická díla, především komiksy Káji Saudka.

Připomíná ateliér, kde fotografoval František Drtikol své akty a domy, kde žili významní umělci pracující s erotickými motivy, jako byli Karel Teige nebo Vítězslav Nezval. Zmiňuje také to, kde žil a psal Jan Neruda a Egon Erwin Kisch, kteří se také věnovali tématu prostituce, i místa, kde vznikaly významné erotické revue.

Upozorňuje i na místo, kde působilo Varieté Praga, které uvádělo Krásu bez závoje, tedy první legální striptýz v dobách socialismu.

Foto: Academia, Novinky

Obálka průvodce Praha erotická

Autor ale připomíná také místa, kde vykonávaly nevěstky nejstarší řemeslo, a to nejen známou Perlovou ulici, kde působily ještě v 90. letech, což tam připomíná plaketa Padlým ženám, ale hlavně Prašnou bránu, kde se scházely už koncem středověku. Nalézt lze i místo, kde býval luxusní nevěstinec Abraham Goldschmidt nebo Na Poříčí noční podnik U dědků.

Upozorňuje také na méně vzrušující místa, například na kožní kliniku v Apolinářské.

Radim Kopáč, Josef Schwarz - Praha erotická
368 stran, Academia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám