Hlavní obsah

Proces Polanski versus Vanity Fair pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

V britské metropoli se začal u Nejvyššího soudu v úterý projednávat případ slavného režiséra polského původu Romana Polanského, který žaluje pro urážku na cti Conde Nasta, vydavatele časopisu Vanity Fair, za článek z července roku 2002.

Článek

Článek uvádí, že se režisér pokoušel svádět jistou mladou Švédku cestou na pohřeb své zavražděné manželky Sharon Tateové. Polanski (71) to označil za hnusnou lež, která uráží památku jeho bývalé ženy.

Při přelíčení, které ve středu pokračuje, svědčila ve prospěch Polanského i herečka Mia Farrowová, která s ním v toho času točila snímek Rosemary má děťáko. Uvedla, že byl smrtí své ženy natolik zdrcen, že nebyl schopen myslet na nic jiného, mluvit o ničem jiném a soustředit se na cokoli jiného.

Sharon Tateová byla v devátém měsíci těhotenství brutálně zavražděna v srpnu roku 1969 v Los Angeles bandou kolem hromadného vraha Charlese Mansona.

Polanski vypovídal prostřednictvím telemostu z Paříže, protože se odmítl do Londýna dostavit osobně. Hrozilo by vydání do Spojených států, kde je stále stíhán pro pohlavní styk s nezletilou z roku 1978. Přestože je Vanity Fair americký časopis, proces se koná v Londýně i s ohledem na zmíněný Polanského delikt v USA. Žaloby proti americkým médiím jsou také často podávány právě v Británii, protože tamní soudy se k nim stavějí většinou vstřícněji než americké.

Sám Polanski, rovněž se slzami v očích, vypověděl, že byl po celé týdny po vraždě manželky v šoku a není schopen si z onoho období skoro nic vybavit.

Reklama

Výběr článků

Načítám