Hlavní obsah

Příšery z pravěku, čarodějové i ufoni. Lovec záhad Arnošt Vašíček vystavuje v rodném Šenově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než stovku záhadných exponátů z různých koutů světa vystavuje v muzeu v Šenově u Ostravy známý spisovatel a badatel Arnošt Vašíček. Autor několika pozoruhodných knih a neúnavný popularizátor nevysvětlitelných jevů tak po dlouhé době vystavuje ve svém rodném městě.

Foto: Aleš Honus

Arnošt Vašíček na výstavě v Šenovském muzeu

Článek

„Výstava nese název Fantastické záhady a dá se říct, že mapuje veškerá témata, kterými jsem se po celý svůj život zabýval, tedy záhady všeho druhu,“ říká loňský sedmdesátník o své nové expozici.

Velkou část výstavy v Šenovském muzeu zabírá takzvaná kryptozoologie, tedy pátrání po neznámých tvorech z různých dob světové historie.

„Na mnoha místech, kam jsem během svého života dorazil, žili domorodci, kteří jsou přesvědčeni, že v sousedství přežívají zvířata z pravěku. Velmi často se o tom samozřejmě dá pochybovat, ale faktem je, že se ve světě našla řada nevysvětlitelných indicií. Například stopy neznámých tvorů i další hmatatelné důkazy,“ říká Vašíček o výstavě, která mapuje třeba pátrání po sněžném muži nebo amazonské nestvůře s hadím tělem a dalších záhadných tvorech.

Foto: Aleš Honus

Exponáty Arnošta Vašíčka na výstavě

Další část výstavy věnoval šamanům a čarodějům. „To je další moje oblíbené téma. Měl jsem to štěstí, že jsem pobýval u řady exotických kmenů, jejichž členové žijí na úrovni doby kamenné. Například z Nové Guiney jsem přivezl řadu artefaktů, například amuletů nebo nožů, některé byly vytvořeny z lidských kostí. Jsou tady k vidění i amulety a fetiše z Afriky,“ řekl Vašíček a jako příklad uvedl rituální panenku, kterou dostávají svěřenou dívky, aby si zajistily plodnost.

Foto: Aleš Honus

Vystavené exponáty Arnošta Vašíčka

Další parketou Arnošta Vašíčka, kterou výstava představuje, jsou údajné důkazy o existenci mimozemských civilizací, které přivezl například z Mexika nebo Peru.

Orientaci návštěvníků na výstavě, která je k vidění v obou patrech Šenovského muzea, zajišťuje dvacet velkoplošných panelů.

„Na nich je asi 150 fotografií se stručnými, ale výstižnými popisky. Dalšími popiskami jsou vybaveny i všechny vystavené exponáty, aby návštěvník viděl, co je na nich zvláštní a záhadné,“ dodal Vašíček.

Rok 2024. Očekávaný rej událostí na kulturním nebi

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Šenovské muzeum

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám