Hlavní obsah

Připravte si sto milionů. Draží se kytara, na kterou hrál Cobain Smells Like Teen Spirit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytara Fender Mustang, na kterou hrál Kurt Cobain v kultovním klipu Smells Like Teen Spirit, je k mání. Cena se v aukci pravděpodobně vyšplhá nad sto milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Kurt Cobain

Článek

Fanoušci Nirvany budou o kytaru bojovat tento měsíc v New Yorku, kde se bude konat charitativní aukce. Starý modrý fender z roku 1969 měl prý Kurt Cobain nejraději. Málokdy nástroj používal mimo studio, ale pamětníci kytaru párkrát viděli i na koncertech.

Jinak měl Cobain kytar hromady a také jich hodně rozmlátil během vystoupení.

Kromě Mustanga měl rád ještě model Fender Jaguar. Nakonec s výrobcem kytar spolupracoval na vývoji hybridního modelu, který se jmenuje Fender Kurt Cobain Jag-Stang a prodává se dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Kytara Kurta Cobaina

Kytara se bude dražit na Times Square v Hard Rock Café 20. května.

Dražba začíná na dvou milionech dolarů.

Když se v roce 2020 dražila kytara, na kterou frontman skupiny Nirvana nahrál v roce 1993 slavný akustický koncert, vynesla 143 milionů korun.

Aukční síň Julien's Auctions stanovila vyvolávací cenu jeden milion dolarů a doufala, že by cena kytary mohla vyšplhat až na dva miliony, jenže cena se vyšplhala na šestinásobek. Koupil ji Peter Freedman, šéf australské firmy na zvukovou techniku Rode Microphones.

Na kytaru Martin D18E hrál Cobain v listopadu 1993 - několik měsíců předtím, než spáchal sebevraždu. Superúspěšné album MTV Unplugged in New York vyšlo po jeho smrti.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám