Hlavní obsah

Přijela Dakota Blue Richardsová. Troška soutěží s pohádkou

Právo, Martina Žáčková, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Jako ve včelím úle to hučelo ve Velkém kině ve Zlíně. Tisícovka školáků přišla na slavnostní zahájení 48. Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež festivalu a úvodní soutěžní projekci Nejkrásnější hádanky režiséra Zdeňka Trošky. U vstupních dveří je vítaly obří postavičky z pohádek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Herečka Markéta Hrubešová s potomkem.

Článek

„Večerníčku, ahój! Jé, a tamhle je Maxipes,“ překřikovaly se děti, poplácávaly Večerníčka po ruměných tvářích. Starší školáci obléhali režiséra Trošku, hromadně se k němu seběhli s lístečky pro podpis. „Vy to za chvilku stejně vyhodíte, to znám,“ přel se s nimi naoko Troška.

Jakmile se v sále setmělo, propukl tu jásot, aplaus a pískot. Hurónský řev zesílil ještě víc, když se ve světle reflektorů zjevili na pódiu moderátoři Dana Morávková a Jan Čenský v doprovodu Křemílka a Vochomůrky.

Zlínské děti aplaudovaly nejvíc režiséru Troškovi, herci Ladislavu Potměšilovi nebo Vendule Svobodové z nadačního fondu Kapka naděje. Hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš pak překvapil Petra Kolihu. Na pódiu mu předal Záslužné vyznamenání 2. stupně za to, že je u festivalu již pátý rok a „pomohl, aby o něm bylo známo po celém světě“.

Dakota Blue Richardsová s Petrem Kolihou.foto: Právo/Petr Hloušek

Dakota Blue Richardsová a političtí vězni

Režisér Zdeněk Troška zavzpomínal, že na pódiu místního kina poprvé stál před čtvrtstoletím, když soutěžil se snímkem Bota jménem Melichar. „Byl to můj první film a hned jsme dostali čtyři ceny,“ dodal.

Pak už se v sále definitivně setmělo, zpocený Večerníček s Maxipsem Fíkem se mohli jít odstrojit, a na plátně se rozběhla festivalová znělka a první soutěžní projekce festivalu.

Filmová přehlídka měla i večerní zahájení pro dospělejší návštěvníky. Delegace v čele s americkým hercem Danielem Clarkem na něm představila film Juno. V tu dobu už ve Zlíně byla i hvězda těžkého kalibru, čtrnáctiletá britská herečka Dakota Blue Richardsová z Oscarem oceněné fantasy Zlatý kompas.

Speciální celoroční program pro mládež o osudech perzekuovaných komunistickým režimem včera odstartovala beseda Bojovníci proti totalitě pohledem dětí. Vznikl pod záštitou Ministerstva obrany ČR a dnes bude ve Zlíně pokračovat výstavou Totalita pohledem dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám