Hlavní obsah

Příběhy bezpráví se zaměří na média za komunismu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Role médií v totalitní společnosti je hlavním tématem Měsíce filmu na školách, projektu Příběhů bezpráví, který letos probíhá pouze on-line. Přes internet se odehrají i besedy s pamětníky.

Foto: Právo

Občané odsuzovali jednání Milady Horákové.

Článek

Veškerý audiovizuální obsah portálu jsns.cz bude v listopadu zdarma k dispozici žákům, studentům, rodičům i další veřejnosti.

„V letošním roce se v rámci Příběhů bezpráví zabýváme rolí médií, propagandou, cenzurou či mediální manipulací v komunistickém Československu. Naším cílem je podpora a zvyšování mediální gramotnosti mladých lidí, jejich schopností a dovedností kriticky rozlišovat mezi rozličnými mediálními sděleními. Upozorněním na to, jak byla omezována svoboda slova a jak stát skrze cenzurní opatření a kontrolované sdělovací prostředky ovládal své vlastní občany, chceme poukázat na nezastupitelnou úlohu svobodných a nezávislých médií. Taková média jsou pilířem demokracie a potřebujeme je i nyní,“ uvedl ředitel vzdělávacího programu JSNS ze společnosti Člověk v tísni Karel Strachota.

„V letošním roce jsme vzhledem k sedmdesátému výročí popravy Milady Horákové zařadili dva filmy přibližující teatrální mediální kampaň spojenou s vykonstruovaným procesem s touto statečnou ženou. Poukážeme zároveň na příklady projevů zmanipulované veřejnosti a nenávistnou propagandistickou mašinerii, která proces ,ve jménu republiky a jejího lidu' provázela.“

Borat vyzval americké ženy, aby nevolily a neškodily „velkolepému“ Trumpovi

Film

Pro studenty jsou letos připraveny čtyři filmy související s médii v totalitě. Dokument Heleny Třeštíkové Pavel Tigrid – Evropan představí osobnost novináře, spisovatele a jednoho z nejvýznamnějších českých emigrantů 20. století, který zemřel v srpnu roku 2003.

Tajné akce StB: Akce Alfa je dokument o Rádiu Svobodná Evropa (RFE). O tom, jak by se dalo proniknout do redakce RFE, se vyučovalo na tehdejších komunistických vysokých školách. Podařilo se to agentu Pavlu Minaříkovi, který v mnichovské centrále RFE působil v letech 1969 až 1976 a v rámci propracované akce Alfa například připravoval únosy tehdejších redaktorů.

Film Případ Dr. Horáková se věnuje nejslavnějšímu českému monstrprocesu. Poprava Milady Horákové následovala po komunisty vykonstruovaném procesu, ve kterém byla viněna z velezrady a vyzvědačství. To vše provázela hysterická kampaň v tisku a v rozhlase.

Poslední je filmové zpracování divadelního představení s názvem Zítra se bude…, jehož scénář vychází ze soudních spisů procesu s Miladou Horákovou. V titulní roli září světoznámá operní pěvkyně Soňa Červená, která s kadencí psacího stroje cituje doslovné formulace z absurdních projevů obžaloby nechvalně známého tribunálu. Prezentace prokurátorů s bezvýraznou tváří a v přestrojení za řezníky ilustrují krutý technicismus celého procesu v protikladu s emotivní lidskostí projevů Milady Horákové a její rodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám