Hlavní obsah

Přerov bude mít lavičku Pavla Nováka, má být poctou slavnému rodákovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Zpěvák Pavel Novák, od jehož smrti uplynulo v únoru patnáct let, byl hudební ikonou šedesátých let. Autorem i interpretem stovek hitů. Idolem mnoha žen. A především velkým patriotem Přerova. Město na svého slavného rodáka nezapomíná. Již zanedlouho tu bude mít i svou lavičku.

Foto: Magistrát města Přerova

Vizualizace lavičky Pavla Nováka od uměleckého řezbáře Pavla Dlabala

Článek

Ručně vyřezávaná lavička s umělcovou podobiznou bude mít své místo u Laguny. Instalována bude 8. března, dva dny před jeho nedožitými osmdesátinami. Výročí připomene i výstava na Masarykově náměstí.

Pavel Novák se narodil 10. března roku 1944 z Přerově, kde také vystudoval gymnázium, a po vysoké škole se do města vrátil jako učitel. Hrál a zpíval v kapelách Synkopa a Vox, v roce 1967 si převzal bronzového Slavíka a proslavil se také jako skladatel, textař a spisovatel.

Složil více než sedm set písniček a napsal dva tisíce textů, v pozdějších letech se věnoval také tvorbě pro děti. „Pamětníci tvrdí, že kdyby se uměl v začátcích své kariéry vzdát svého milovaného Přerova a přestěhoval se do Prahy, byl by stejně slavný jako Karel Gott,“ sdělila Novinkám mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Dirigent Pavel Trojan: Měl jsem ohromné štěstí

Kultura

„Pro naše město byl rozhodně jedním z nejslavnějších lidí, kteří se tu narodili a žili. Jsme na Pavla Nováka stále pyšní,“ zdůraznil primátor města Petr Vrána (ANO).

Na Masarykovo náměstí se vrátí do dvou tamních výloh výstava, která byla v Galerii na Horním náměstí k vidění u příležitosti umělcových nedožitých sedmdesátin.

„Přesně před deseti lety jsme shromáždili tisíce řádků textu, stovky fotografií a další artefakty. Vzpomínková výstava byla tehdy pojata opravdu velkoryse, nechyběla třeba nejoblíbenější kytara Pavla Nováka, klobouk nebo fotokoutek. Letošní ambicí bylo připomenout obě výročí Pavla Nováka ve veřejném prostoru, proto je výstava proti originální podobě značně zredukována,“ uvedla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Pavel Novák

Atmosféru Novákovy zlaté éry dokreslí 8. března při vernisáži výstavy, která je naplánována na 15. hodinu, hudební doprovod v podání Dušana Milloniga, který stál u založení kapely Vox už v roce 1966. 

A právě tehdy vznikly legendární hity jako Malinká, Pihovatá či Nádherná láska, které v jeho podání na venkovní vernisáži zazní.

O hodinu později, v 16 hodin, pak bude slavnostně předána k užívání lavička od uměleckého řezbáře, která bude mít místo u Laguny.

„Předběžně se počítá s tím, že postupem času by v místě mohlo být více laviček slavných přerovských rodáků,“ uvedla Chalupová.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Pavel Novák

„Každopádně Pavel Novák by měl být tím, kdo tradici zahájí. Lavička bude dlouhá dva a půl metru, na opěradle je zpodobněn umělec s kytarou, která k němu patřila – za ním je vidět i kousek starého Přerova. Autorem nového mobiliáře je řezbář Pavel Dlabal ze Senice na Hané,“ podotkl náměstek primátora Miloslav Dohnal (Pomáháme městu).

Na Nováka nezapomene ani letošní pokus o rekordní počet hráčů na kytaru na jednom místě, který se koná vždy 1. května na hradbách u řeky Bečvy. Hrát se tam bude slavná Nádherná láska, která se původně jmenovala Che Sara a je coververzí italské balady.

Písně The Velvet Underground v symfonickém provedení kapely Universal Underground

Hudba

Zpěvák a hudebník Radek Banga: Být dnes originální už asi nejde

Hudba

Reklama

Související témata:
Pavel Novák

Výběr článků

Načítám