Hlavní obsah

Předsedou Rady ČT se stal dosavadní místopředseda Jan Bednář

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedou Rady České televize se stal dosavadní místopředseda Jan Bednář, nositel novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Hlasovalo pro něj dvanáct ze čtrnácti přítomných radních. V čele kontrolního orgánu nahradil Jaroslava Dědiče, který funkci neobhajoval. Rada o tom rozhodla na středečním zasedání. Dědiče zvolila místopředsedou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jan Bednář na snímku z 6. února 2012.

Článek

Bednář byl jediným kandidátem. Jako jednu z hlavních priorit vedle kontroly činnosti a hospodaření České televize označil její nestranné zpravodajství a publicistiku.

"Ta nestrannost je naprosto klíčová. Je to něco, co televize veřejné služby musí plnit, i když to není lehký úkol," uvedl.

Dvaašedesátiletý Bednář podepsal v minulém režimu Chartu 77 a byl nucen se vystěhovat do zahraničí. Působil dlouhá léta mj. v československé redakci BBC. V roce 1992 se vrátil do Československa.

V  letech 1992 a 1993 působil například v kanceláři prezidenta republiky jako tiskový mluvčí, později pracoval v Rádiu Svobodná Evropa či v redakcích Českého rozhlasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám