Hlavní obsah

Pražský Žofín je zase televizní

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha opět ovládne prostory pražského Žofína, kde nalezl v posledních letech útočiště. Již 49. ročník jediného světového festivalu věnujícího se hudbě a tanci v televizi začíná v sobotu a potrvá do středy, kdy budou vyhlášeni vítězové v obou kategoriích – Hudba na obrazovce a Dokumentární pořady – i nositel Grand Prix Zlaté Prahy.

Článek

„Přihlásilo se kolem stovky pořadů a 94 z nich se utká o hlavní cenu,“ říká ředitel festivalu Vítězslav Sýkora. Česká televize, od počátku festivalu hlavní organizátor akce, přihlásila pět programů (mimo jiné portréty Jany Koubkové a Karla Růžičky).

Porota vedená Norem Arildem Erikstadem bude vybírat z přihlášených programů 24 zemí a 55 organizací. Jsou mezi nimi i dokumenty o Karajanovi, Cageovi, Toscaninim, z oper i belgická Rusalka, německá Prodaná nevěsta v 1. verzi, jazz a world music zastupují dokumenty o Franku Zappovi, Georgu Gruntzovi, tanec několik baletů a portrét Merce Cunninghama.

Atraktivním hostem bude primabalerina Daria Klimentová, večerní programy pro veřejnost uctí choreografa Borise Eifmana, Rolanda Petita a kanál Arte., od sobotu je v provozu oblíbená videotéka pro návštěvníky.

„Za rok oslavíme padesátku, ale letos máme dvacáté výročí výhradně hudebního festivalu,“ konstatuje Sýkora. Zahajovací den bude patřit jako vždy České televizi a dětem, večerní koncert odvysílá ČT a zahraje na něm i Smetanovo trio a kvarteto Apollon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám