Hlavní obsah

Poslech písní kapel ABBA či Bee Gees stimuluje mozek

Vědci z japonské univerzity Tsukuba se rozhodli prozkoumat vliv hudby na výkonné funkce mozku, konkrétně na schopnost plánování, soustředění a pamatování si. Ukázalo se, že poslech muziky takzvaných groovy umělců, jimiž jsou například ABBA, Macy Grayová, Jamiroquai, The Jacksons či Bee Gees, výkon mozku výrazně zlepšuje.

Foto: Universal Music

Skupina ABBA se nedávno vrátila v podobě hologramů.

Článek

Výzkum byl inspirován předchozími experimenty, které dělali rovněž japonští vědci. Dokázali při nich, že dynamická cvičení prováděná v rytmu energické hudby výrazně zlepšují práci mozku. Že má fyzické cvičení blahodárný vliv na mozek, je již známo. Vědci se ale nyní chtěli ve svém zkoumání posunout.

Dobrovolníci, kteří se výzkumu zúčastnili, byli požádáni, aby poslouchali písně, v nichž jsou jasné prvky groovu, tedy rytmu, jenž nás nutí pohybovat při poslechu muziky tělem. Pro srovnání byli jiní dobrovolníci požádáni, aby poslouchali klidnou relaxační hudbu.

Před a po poslechu obou druhů hudby pak všichni absolvovali test, který měl ukázat dobu reakce na zadaný úkol a posoudit výkonnou efektivitu mozku. Při tom navíc vědci neustále sledovali činnost mozku.

Závěry studie publikované ve vědeckém časopise Nature byly jednoznačné. Mozky lidí, kteří si vyslechli rytmickou muziku, podlehli jí a byli jí snad i nadšeni, vykazovaly lepší výkonné funkce. Zlepšila se jejich schopnost pamatovat si, soustředit se a dělat více věcí najednou. Vědci naznačují, že tohoto efektu bylo dosaženo stimulací prefrontálního kortexu specifickými zvuky.

Prefrontální kortex je část mozku, která je hned za očima a čelem. Jedná se o evolučně velmi vyspělou část mozku zodpovědnou za soustředění, chápání, rozhodování, vzpomínání i dlouhodobou paměť. Je také sídlem pracovní paměti.

Podle japonských vědců má podobnou reakci na lidský mozek i hudba jiných, podobně laděných skupin.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám