Hlavní obsah

Populární hudba znovu upozorní na chudobu světa

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charitativní koncert Live 8 pořádá britský hudebník a bývalý punker Bob Geldof se svým týmem na mnoha místech čtyř kontinentů, aby upozornil na přetrvávající bídu ve světě. Akce se bude konat o víkendu těsně před zasedáním summitu G8 ve Skotsku. Geldof chce zesílit tlak na politické představitele bohatých států, aby z řešení problémů chudoby učinili prioritu.

Článek

"Nechceme vaše peníze, ale vás," řekl Geldof divákům, kteří se na akci chystají. "Každých několik vteřin zemře v Africe dítě kvůli obrovské chudobě. Musíme se pokusit to zastavit."

Vstupenky na koncerty se dávají zdarma a je o ně obrovský zájem.

V Londýně se rozdala druhá série 55 tisíc vstupenek na koncert v Hyde Parku. Pořadatelům Live 8 se totiž podařilo přesvědčit městské úřady, aby daly souhlas s účastí většího počtu lidí. Město také dovolilo prodloužit koncert do 21.30 hodin, původně měl totiž končit v osm večer.

Přenos tohoto koncertu vysílá v sobotu ČT2 od 15 hodin.

Vrátí se Pink Floyd

Sobotní série začne v japonském Tokiu a přesune se přes Moskvu, Johannesburg, Paříž, Berlín, Řím a Londýn do Filadelfie a Barrie u kanadského Toronta. Moskevský koncert byl oznámen teprve v úterý a hlavní kapelou tam budou Pet Shop Boys.

Velmi očekávaný je londýnský návrat skupiny Pink Floyd, který se odbude v nejsilnější sestavě po 24 letech. Roger Waters se přidá ke svým třem kumpánům ze sedmdesátých let a splní dávný slib, že se britská legenda vrátí u příležitosti nějaké charitativní akce. O její další případné spolupráci se dosud pouze spekuluje. Bude prý záležet na tom, jak londýnský koncert dopadne.

V Hyde Parku bude vůbec největší koncentrace hvězd. Na pódium vystoupí například Elton John, Madonna, Coldplay nebo Robbie Williams. Podle posledních zpráv se nevrátí Sex Pistols, o jejichž vystoupení se rovněž spekulovalo. Členové skupiny se prý mezi sebou nedomluvili.

Pařížskými hvězdami budou Sheryl Crow spolu se skupinou The Cure, v Berlíně zazáří Green Day a A-ha, v Římě Faith Hillová, ve Filadelfii Bon Jovi a Linkin Park a v Tokiu například Björk.

Začalo to Live Aid

Live 8 navazuje na benefiční akci Live Aid, která v roce 1985 přivedla na dvě pódia největší rockové hvězdy doby, připoutala k televizi 1,5 miliardy lidí a vydělala na 110 milionů liber. V roce 1984 ji odstartovala reportáž Michaela Buerka z BBC o hladomoru v Etiopii.

Bob Geldof, tehdy zpěvák Boomtown Rats, a Midge Ure z kapely Ultravox společně napsali skladbu Do They Know It's Christmas. Vydělala osm milionů liber a Geldof zisk věnoval na pomoc Etiopanům. Když se pak na začátku roku 1985 přijel do Afriky podívat, dospěl k závěru, že v pomoci musí pokračovat.

13. července 1985 začal v londýnské Wembley jeden z největších koncertů v dějinách hudby. O šestnáct hodin později navázal koncert na stadiónu JFK v americké Filadelfii. Pomocí telemostu se na obě akce vstupovalo z Austrálie, Rakouska, Japonska, Německa i tehdejšího Sovětského svazu. Na dvou stadiónech se sešlo více než 160 tisíc diváků.

Phil Collins přeletěl z jedné akce na druhou a vystoupil na obou stadiónech. Ostatní měli na své sety 17 minut. Představili se Queen, Led Zeppelin,Status Quo, U2, Black Sabbath, B. B. King, Joan Baezová, Sting, Tina Turner, Bob Dylan a spousta dalších.

Hvězdy koncertů

Londýn: Annie Lennox, Bob Geldof, Coldplay, Dido, Elton John, Joss Stone, Keane, Madonna, Mariah Carey, Paul McCartney, Pink Floyd, Robbie Williams, Scissor Sisters, Snoop Dogg, Stereophonics, Sting, Travis, U2, UB40, Velvet Revolver

Paříž: Andrea Bocelli, Craig David, The Cure, Dido, Muse, Placebo, Shakira, Sheryl Crow, Youssou N'Dour aj.

Berlín: A-ha, Audioslave, Chris de Burgh, Crosby Stills & Nash, Die Toten Hosen, Faithless, Green Day, Roxy Music aj.

Řím: Faith Hill, Laura Pausini, Tim McGraw, Velvet aj.

Philadelphia: Bon Jovi, Dave Matthews Band, Destiny's Child, Jay-Z, Kaiser Chiefs, Linkin Park, Maroon 5, Stevie Wonder aj.

Barrie: Barenaked Ladies, Bryan Adams, Deep Purple, Motley Crue, Simple Plan aj.

Tokio: Björk, Good Charlotte aj.

Johannesburg: Angelique Kidjo, Tinariwen, Modou Diouf & O Fogum aj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám