Hlavní obsah

Poklady moderního umění za tři sta miliónů

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejbohatší výstavní síni Německa Kunst und Ausstellungshalle v Bonnu se v pátek pro návštěvníky otevírá jedna z nejambicióznějších evropských výtvarných expozic letošního roku. Obrovská plocha 6000 čtverečních metrů byla vyhrazena pro vybranou kolekci dvou set pokladů moderního umění ze sbírky Guggenheimovy nadace.

Článek

"Do Bonnu jsme poslali jen to nejlepší z nejlepšího, od impresionismu až po pop-art. Zajímaly nás pouze obrazy a sochy, které jsem označil jako kategorii 1a," prohlásil ředitel Guggenheimu Thomas Krens.

Diváky čekají slavná a často reprodukovaná díla zakladatelských osobností, jako byl Manet, Kandinsky, Klee, Dalí, Ernst, Brancusi, Giorgio de Chirico, Beckmann, Mondrian, Picasso, Rothko, Pollock, Rauschenberg, Warhol a Lichtenstein. Speciální část se věnuje současnému americkému a evropskému umění. Krens odmítl veřejně sdělit, kolik velkolepá přehlídka stála. V německém tisku se však píše o deseti miliónech eur, což je téměř tři sta miliónů korun.

Slavný Guggenheim se dosud nikdy nepředstavil reprezentativnější výstavou. Podnětem k velkorysosti - byť organizátoři tuto motivaci popírají - se stal grandiózní úspěch, jaký měla loni výstava mistrovských děl z Muzea moderního umění v New Yorku, kterou v Nové národní galerii v Berlíně viděl milión dvě stě tisíc diváků. Zájemci o moderní umění tam stáli až osmihodinové fronty.

"V Berlíně měli pořadatelé omezené prostory, v Bonnu budeme vůči divákům vstřícnější. Z hlediska zázemí i pohodlí," tvrdí Krens. Podle vedení Kunsthalle by do Bonnu na výstavu mohlo přijet asi 800 tisíc návštěvníků. A důvodem není jen obrovská mediální kampaň, která výstavu doprovází. Guggenheimova nadace, založená už v roce 1937, je svými pěti muzei moderního umění v New Yorku, Las Vegas, Benátkách, Bilbau a v Berlíně první skutečně celosvětovou institucí výtvarného umění. A její sbírky jsou opravdu jedinečné.

Expozice bude otevřena do 7. ledna 2007, v pondělí a ve čtvrtek od 9 do 19 hodin, v úterý a ve středu do 21 hodin, v pátek a v sobotu do 22 hodin. Lístky si lze rezervovat telefonem i na www.bundeskunsthalle.de.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám