Hlavní obsah

Poirot a Maigret pokračují

Právo, Ilja Kučera ml.

Dvěma novými tituly pokračují dvě úspěšné a vydařené audioknižní řady věnované dvěma legendárním postavám světového detektivního žánru. A obě řady mají leccos společného.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Když opomineme jasnou skutečnost, že jak v případě Agathy Christie, tak George Simenona se jedná o díla léty prověřených klasiků, o důvtipné příběhy napsané s lehkostí, nadhledem a neodolatelnou elegancí, je shodné i vysoce kvalitní audioknižní provedení a přesvědčivé herecké podání.

Poirotovy příběhy už tradičně do zvukové podoby převléká Lukáš Hlavica. Jeho Hercule Poirot, zdánlivě roztržitý, mírně ješitný, zato však geniální Belgičan, pyšný na svůj mohutný knír, je neodolatelně živoucí. Stačí při poslechu zavřít oči a zjeví se vám naprosto konkrétně, hmatatelně.

Totéž platí i o pařížském komisaři Maigretovi, trochu nerudném, mírně sebestředném chlapíkovi s osobitými metodami a postupy, jak ho pravidelně vykresluje Jan Vlasák. Už díky těmto hereckým osobnostem je poslech zážitek a čirá radost.

Poirotovská řada byla v těchto dnech rozšířena o novinku Lord Edgware umírá. Zavádí do prostředí londýnských divadelních kruhů, kde je od počátku krásná herečka Jane Wilkinsonová podezřelá z vraždy svého muže lorda Edgwarea, podivného bohatého aristokrata s poněkud temnými sklony. Zdánlivě netečný Poirot svým nepřekonatelným úsudkem rozplétá rafinované činy a záměny plné ctižádosti i cynismu.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Osobitá ostrovní atmosféra slunce

Naproti tomu Simenonův hrdina v audioknize Můj přítel Maigret tentokrát míří na ostrov Porquerolles ve Středomoří. K jeho velké nelibosti s ním cestuje i kolega Pyke ze Scotland Yardu, aby mohl zblízka pozorovat práci mezinárodně proslulého detektiva. Na ostrově nedaleko francouzské Riviéry, obývaném stejně tak rybáři a rázovitými ostrovany jako bohémy či svéráznými zbohatlíky, pátrá po vrahovi někdejšího pařížského pasáka, který se večer před svou smrtí chvástal, že se s Maigretem osobně zná.

Vedle poutavého děje je audiokniha prodchnuta i osobitou ostrovní atmosférou slunce, moře, času, který plyne svým tempem a svými cestami. Také atmosférou petanku, aperitivů a místního bílého vína, které komisař pochopitelně neodmítá. Souhrnně řečeno je velmi dobře, že obě audioknižní řady stále pokračují, a jak titul Lord Edgware umírá, tak Můj přítel Maigret jsou příjemné a vydařené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám