Hlavní obsah

Plzeňský jazz band v New Yorku. Pozve Američany na slavnosti osvobození

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 29. ledna připomenou v Českém centru New York osvobození města Plzně. Chystá se výstava historických fotografií i dva koncerty Pilsner Jazz Bandu (druhý bude ve Washingtonu v Kennedy Center for Performing Arts). Hlavní slavnosti (Slavnosti svobody) se pak konají v Plzni 1. až 6. května a doprovází je řada koncertů a dalších kulturních akcí.

Foto: Jan Švábek, Právo

Slavnosti svobody v Plzni.

Článek

Plzeň byla americkou armádou osvobozena 6. května 1945. Američané osvobodili také Klatovy, Strakonice, Písek, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov a další města, o čemž se za komunismu nesmělo mluvit. Nejslavnější osobností té doby se stal generál George S. Patton.

Na Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu bude mimo jiné zahájena výstava kreseb výtvarníka Jiřího Slívy a v obou městech budou zároveň otevřeny tematické výstavy a oceněny zásluhy osvoboditelů.

Vše vyvrcholí 29. ledna 2020 slavnostním koncertem českého orchestru Pilsner Jazz Band ve velkém sále newyorské Bohemian National Hall, nazvaným Swinging to Freedom. Role hostitelky večera se ujme velvyslankyně České republiky při OSN Marie Chatardová. Koncertu na Manhattanu bude předcházet zahájení výstavy věnované osvobození Plzně a západních Čech americkou armádou.

Messerschmitty a Thunderbolty nad Krušnými horami válčily do poslední chvíle

Kultura

Výstavu s názvem Svobodná Plzeň: Oslavy 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou, kterou hostí České centrum New York (ČCNY), připravili historici Patton Memorial v Plzni. Hosty na výstavě v galerii ČCNY přivítá generální konzul ČR v New Yorku Miroslav Rameš.

„Výstava v New Yorku představí postup spojeneckých vojsk z Normandie do Plzně a osvětlí, jakou roli při osvobozování sehrál generál George S. Patton, a další historické události, které měly přímý dopad na plzeňské obyvatele a celý region. Mimo to se návštěvníci dozvědí o temných letech 1948–1989, kdy se komunistický režim v Československu snažil, aby lidé na tento významný milník české historie zapomněli. První oslavy osvobození se totiž uskutečnily opět až v roce 1990, doprovázené návratem amerických osvoboditelů a jejich vzpomínkami,“ uvedl ředitel Českého centra New York Miroslav Konvalina.

Reklama

Výběr článků

Načítám