Hlavní obsah

PKO hraje Brucha s Pavlem Šporclem

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský komorní orchestr zakončí v úterý koncertem v pražském Rudolfinu svou 66. sezónu. Sólistou koncertu bude houslista Pavel Šporcl a dirigovat bude Vojtěch Spurný, v současnosti šéf Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně.

Foto: Právo - Petr Horník

Na koncertu vystoupí houslista Pavel Šporcl.

Článek

Na programu jsou od 19.30 hodin dvě díla Franze Schuberta – Předehra v Italském slohu D dur a Symfonie č. 5 B dur a Houslový koncert č. 1 g moll od Maxe Brucha. Šporcl ke svému vystoupení s PKO řekl: „Bruchův koncert je jeden z nejkrásnějších romantických koncertů a hrát ho s PKO je pro mě vždy potěšení.“

Pražský komorní orchestr vznikl v roce 1951 a dlouhou dobu hrál bez dirigenta, čímž byl ve světě naprostou kuriozitou. Zejména v 60. letech byl vedle České filharmonie naším nejvíce zvaným orchestrem do zahraničí a ozdobou festivalů. V současnosti je koncertním mistrem PKO houslista Leoš Čepický a orchestr se chystá na zahájení 67. sezóny, v níž bude hrát v Praze v Rudolfinu a kostele sv. Šimona a Judy.

V srpnu zahraje ve Valdštejnské zahradě zdarma na koncertě ke 100 letům od vzniku Československa (26. 8. opět s dirigentem Vojtěchem Spurným). V nové sezóně také 16. října oslaví v Rudolfinu třítisící pětistý koncert své existence. Sólistou bude houslista Ivan Ženatý.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám